Από τις συμπληγάδες της Τρόικα, που θα έχει τον τελικό λόγο, θα περάσει η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για την διευκόλυνση νοικοκυριών που δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε, σε σύσκεψη, σήμερα, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το περίγραμμα των αλλαγών που θέλει να επιφέρει, ώστε ένας χαμηλόμισθος δανειολήπτης που έχει πρόβλημα να μην πληρώνει περισσότερο από το 30% του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος.
Οι πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθούν τα νέα μέτρα προβλέπουν:
– Να δοθεί ευκαιρία στους δανειολήπτες σε οικονομική αδυναμία να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους τα στεγαστικά ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια.
– Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί μέχρι τέλος του 2013.
– Να αλλάξει ο Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα για να ξεμπλοκάρει η επίλυση της υπόθεσης καθώς στα δικαστήρια σωρεύονται υποθέσεις με δικάσιμο το 2018 και 2019, αντί του εξαμήνου που προβλέπεται κανονικά από το νόμο.
– Να βγουν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ όσοι έχουν μπει στα «μαύρα κατάστιχα» γιατί λόγω κρίσης «σκάνε» επιταγές τους, αν και τους χρωστά λεφτά η αγορά ή και το Δημόσιο.
– Κάθε τράπεζα να βγάλει δικά της «Προγράμματα Επιβράβευση», ειδικά για συνεπείς δανειολήπτες που αποπληρώνουν τα δάνειά τους στην ώρα τους.
Με τα δεδομένα αυτά δικαιούχοι θα είναι μόνο μισθωτοί ή συνταξιούχοι, με οικογενειακό εισόδημα έως 25000 ετησίως και εφόσον στο εισόδημά τους έχει επέλθει σωρευτική μείωση (μετά την 1-1-2010) μεγαλύτερη από 35% -χωρίς να υπολογίζονται πάντως οι φορολογικές επιβαρύνσεις που ανέκυψαν στην τελευταία τριετία. Θα καλύπτονται και όσοι έχουν μπλοκάκι αλλά τεκμαίρεται ότι είναι μισθωτοί (έχουν πχ μόνο 1-2 εργοδότες).
Θα εφαρμόζεται επίσης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για ανέργους, χρονίως πάσχοντες, βαριά ανάπηρους ή και πολύτεκνους. Άρα πολύτεκνος με πχ 50.000 ευρώ εισόδημα, θα καλύπτεται.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα καλύπτονται δάνεια για αντικειμενική αξία ακινήτου που δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.
Για μια περίοδο χάριτος (πχ τετραετία), ο οφειλέτης θα πληρώνει μόνο ένα πολύ μικρό ποσό, κάτω από 30% του εισοδήματος ή όσο ένα χαμηλό ενοίκιο, που δεν θα ξεπερνά ενδεχομένως τα 200 ευρώ το μήνα. Όσο διαρκεί η περίοδος χάριτος, τόσο επιμηκύνεται η αποπληρωμή του δανείου (πχ για 4 έτη). Το επιτόκιο για την περίοδο χάριτος θα είναι πολύ χαμηλό, περίπου 1,5%.
Ωστόσο από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα μη ενυπόθηκα δάνεια (καταναλωτικά κυρίως), εκτός αν οι οφειλέτες εγγράψουν υποθήκες οικειοθελώς.
Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί με τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, για να λάβει την έγκριση της ΤτΕ αλλά και της Τρόικα, η οποία όμως ανησυχεί για την κεφαλαιακή επάρκεια και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την ανακεφαλαιοποίηση.