Οξείες παραμένουν οι αντιθέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα επιδιωχθεί συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020.
Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας Συνόδου Κορυφής στις αρχές του 2013, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα. «Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε αύριο σε μια οριστική συμφωνία. Το θέλουμε. Ή και μεθαύριο. Αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να συναντηθούμε και πάλι στις αρχές της επόμενης χρονιάς» ανέφερε, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Εν τω μεταξύ, την προσδοκία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ότι θα επιτευχθεί «συμβιβαστική λύση» στην αυριανή Σύνοδο, διατύπωσε η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ. Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει πως ένας συμβιβασμός είναι «δυνατός» αν «όλοι είναι λογικοί και αν δεν επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στις περικοπές και τις εκπτώσεις».
Πιο αδιάλλακτη εμφανίζεται η Βρετανία, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε αλλαγή στην έκπτωση που απολαμβάνει όσον αφορά στη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Παράλληλα, αρνείται την πιθανότητα να αποκτήσει ίδιους πόρους ο προϋπολογισμός αυτός και απαιτεί δρακόντειες περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες προχωρούν πολύ πέραν αυτών που έχει προτείνει ως τώρα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε σήμερα πως το συμβιβαστικό σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ που εκπόνησε ο βαν Ρόμπεϊ δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικά βήματα όσον αφορά στη μείωση των δαπανών.
«Ενώ οι προτάσεις του βαν Ρόμπεϊ αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πιστεύουμε πως εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες μπορούν να γίνουν περαιτέρω περικοπές», δήλωσε ο εκπρόσωπος, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κάμερον με τον βαν Ρόμπεϊ.
Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Μπαρόζο
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ζήτησε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να μην εγκαταλείπει την καινοτομία και την έρευνα και να μην εγκαταλείπει επίσης στην τύχη τους τούς ανέργους και τους φτωχούς.
«Οι Κυβερνήσεις θα υπερασπιστούν κατά πρώτο λόγο αυτό που ορίζουν ως εθνικό συμφέρον τους» κατά τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο και θα είναι αφιερωμένη στον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 – 2020, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. «Έγκειται στα κοινοτικά θεσμικά όργανα το να προωθήσουν όλη την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού που διακυβεύεται», επέμεινε ο Μπαρόζο, ανοίγοντας μια συζήτηση για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι ένας προϋπολογισμός για τις Βρυξέλλες», είπε ο Μπαρόζο, υπενθυμίζοντας ότι «περισσότερο από το 90% πηγαίνει στους Ευρωπαίους πολίτες -άνδρες και γυναίκες». Επίσης, επανέλαβε ότι «η Επιτροπή επιμένει στη δική της αρχική πρόταση για τον προϋπολογισμό» και δεν υιοθετεί τη μείωση που εισηγείται ο βαν Ρόμπεϊ.
«Κάθε δισεκατομμύριο που αφαιρείται (από τον πολυετή προϋπολογισμό) σημαίνει ότι 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στερούνται χρηματοδοτήσεων, 600 ερευνητές και οι ομάδες τους δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις εργασίες τους», ανέφερε ο Μπαρόζο.
Κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας
Πραγματικό θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό.
Σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.
Νωρίτερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο Β. Σόιμπλε ενημέρωσε Γερμανούς βουλευτές ότι κατα τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι δανειστές της Ελλάδας παρέμειναν διχασμένοι όσον αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και επί της βιωσιμότητας του χρέους.
Ένας εκ των συμματασχόντων στη συνάντηση είπε πως ο Σόιμπλε ενημέρωσε τα μέλη του συντηρητικού κόμματος, ότι οι δανειστές απέτυχαν να επιλύσουν το ζήτημα, εάν ο χρονικός ορίζοντας για την επαναφορά του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα θα είναι το 2020 ή το 2022, και διαφώνησαν επίσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας ύψους 14 δισ. έως το 2014.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, επικαλούμενος την ΕΚΤ, ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 9 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.