Με λάθος υποθέσεις έχουν διατυπωθεί οι εκτιμήσεις της τρόικας για την πορεία του ελληνικού χρέους έως και το 2020, οι οποίες έχουν μπλοκάρει και τις αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Από τους δανειστές γίνεται η υπόθεση ότι τα μέτρα ύψους 10,6 δισ ευρώ που έχουν αποφασιστεί να ληφθούν θα συμβάλλουν στη νέα πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ στη χώρα κατά -5,6%, ή κατά περίπου 11 δις το 2013.
Επιπλέον, νέα πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά -0,4% εκτιμάται και για το 2014.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, για να επικυρωθεί η εκτίμηση για την ανωτέρω πτώση του ΑΕΠ της χώρας το 2013 και το 2014, γίνεται η υπόθεση ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα, η οποία αυξήθηκε κατά 2,0% το 2012, θα σημειώσει εκ νέου πτώση κατά -2,2% το 2013 και κατά -0,8% το 2014, ενώ η αύξησή της από το 2015 και έως το 2020 δεν θα υπερβεί το 0,5% ετησίως, έναντι της αύξησής της κατά 2,4% ετησίως στην περίοδο 1998-2007.
«Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010, και η πρόσφατη επιτάχυνση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, γίνονται επί ματαίω, και δεν πρόκειται οδηγήσουν παρά σε πενιχρή αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα μέχρι το 2020» υποστηρίζουν οι αναλυτές της.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, με αυτές τις υποθέσεις, δυστυχώς, δημιουργούνται τα ανωτέρω ελλείμματα χρηματοδότησης το 2014-2016, ύψους € 32 δισ. και δεν επιτυγχάνεται η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ο καβγάς για το χρέος
«Ο καυγάς γίνεται για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Μια διαμάχη που δυστυχώς αντανακλά την χαμηλή αξιοπιστία που έχει η χώρα μας όταν υπόσχεται και, ακόμη χειρότερο, όταν συμφωνεί σε ένα πλαίσιο, και δεν φέρνει σε πέρας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» υπογραμμίζει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο.
«Πέραν, όμως, τούτου η Τρόικα προσπαθεί απεγνωσμένα να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ακολουθούμενης πολιτικής στην περίπτωση της Ελλάδος» σημειώνει σχετικά.
Και προσθέτει: «Και το ΔΝΤ αλλά και οι σκληροί της Ευρωζώνης, που επέβαλαν μία πολιτική καμένης γης μήπως και ξαναφυτρώσει χορτάρι, θυμίζουν την απορία του βοσκού που αναλογίζεται ”Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;” όταν είναι γνωστό ότι τα πρόβατα αποφεύγουν τον ήλιο όταν τρώνε και, συνεπώς, ο βοσκός της παροιμίας στην ουσία τα άφηνε νηστικά και ψοφούσαν.
Με άλλα λόγια, πως είναι δυνατόν να απέχουμε ακόμη οκτώ χρόνια πριν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ φθάσει στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια, όταν ήδη σήμερα το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και έχει πρακτικά μηδενισθεί;
Μάλλον, οι συμβουλές πολιτικής είχαν κάποιο πρόβλημα. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα έρθει ανάκαμψη μόνο με διορθωτικές αλλαγές και την αγορά να έχει στεγνώσει από ρευστότητα.
Οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη προσπάθησαν να τιμωρήσουν τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που επένδυσαν χωρίς την δέουσα επιμέλεια σε ελληνικά ομόλογα, καταστρέφοντας όλη την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να τις ανακεφαλαιοποιήσουν στη συνέχεια, ωθώντας στα ύψη το χρέος, λες και θα χαθούν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης όταν το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και κατ΄ επέκταση το EFSF, θα πάρει πίσω τα λεφτά που θα επενδύσει, πουλώντας τις κοινές μετοχές στην αγορά όταν αποκατασταθούν συνθήκες ομαλότητας».