«Συνεχίζεται η εκκρεμότητα, με ευθύνη του ΔΝΤ και των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων της χρηματοδοτικής βοήθειας» υποστηρίζει το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.
«Η δόση των € 31,5 δις και, επομένως, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI Plus και η άρση της παγίδας ρευστότητας (που φαλκιδεύει κάθε προσπάθεια ομαλής συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας – ακόμη και των εξαγωγών) στην ελληνική οικονομία», υποστηρίζουν οι μελετητές της Τράπεζας, «καθυστερούν αδικαιολόγητα από τον Ιούνιο του 2012».
«Αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει εκτελέσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο και όταν η οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης, με το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μηδενίζονται γρηγορότερα του αναμενομένου».
Το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha bank τονίζει ότι, «η εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει έννοια αν με αυτό επιδιώκουμε την επίτευξη σημαντικών ρυθμών ανόδου της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων εγχώριων και ξένων. Με τις μεταρρυθμίσεις επιδιώκεται η ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και όχι η ουσιαστική στασιμότητα που προβλέπει η Τρόικα έως το 2030 που αποτελεί μηχανισμό αποτροπής της ανάκαμψης και της εισροής επενδύσεων στην Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση συνεχίζει, «η συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συμβάλλει πλέον καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) και σηματοδοτεί την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα ανταγωνιστικά αγαθά. Η καταγραφή πλεονάσματος ύψους € 3,5 δισ. στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2012 επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι το έλλειμμα του ΙΤΣ το 2012 δεν θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι 10,3% του ΑΕΠ το 2009. Ανοίγει έτσι ο δρόμος, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, για τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2013 και τη δημιουργία πλεονασματικού ισοζυγίου από το 2014, ένα έτος ενωρίτερα απ’ ότι εκτιμάτο έως τώρα».