Η συμφωνία στο eurogroup υιοθετεί κατά πάσα πιθανότητα όλες τις βιώσιμες επιλογές που ήταν διαθέσιμες για τη μείωση του Ελληνικού χρέους, με τη σαφή εξαίρεση των οριστικών διαγραφών στα δάνεια του επίσημου τομέα, επισημαίνει η Citi.
Η σημαντική μείωση στο βάρος του χρέους θα εξαρτηθεί από την απόφαση της επαναγοράς, ενώ οι λεπτομέρειες του σχεδίου πρόκειται να συζητηθούν στις επόμενες μέρες, συμπεριλαμβανομένου και του καίριου ερωτήματος τι ποσό θα διατεθεί τελικά για την επαναγορά, συνεχίζει η Citi.
Είναι σημαντική ένεση ρευστότητας η απόφαση για τα επιτόκια των δανείων του EFSF, αν και δεν βοηθάει ιδιαίτερα στη μείωση του χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση, ωστόσο, πιστεύουμε ότι αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους της, στο τέλος της περιόδου οι τόκοι θα μπορούσαν να χαρισθούν.
Η συμφωνία συνολικά “ανοίγει την πόρτα” σε μελλοντικές διαγραφές δανείων του δημόσιου τομέα – ίσως για αυτό ζήτησε το ΔΝΤ πρόσθετη ασφάλιση από την Ευρωζώνη – αλλά τελικά όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της.
Το να επιτύχει η Ελλάδα του στόχους, πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η πολιτική κόπωση αυξάνεται και η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, εκτιμά η Citi.
Οι βασικές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα για την αύξηση του ΑΕΠ είναι πολύ φιλόδοξες και ως εκ τούτου αμφιβάλλουμε αν η χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο στόχο του 124% χρέος ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2020, ακόμη και αν όλες οι συμφωνημένες πράξεις υλοποιηθούν σωστά και στην ώρα τους, καταλήγει ο αμερικάνικος επενδυτικός οίκος.