Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει στο να συνεχιστεί το χαμηλό ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ελλάδας και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυς Ποδηματά σχετικά με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup.
Στην παρέμβασή της, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Ποδηματά, τόνισε ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάκαμψη και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο ρώτησε τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει ώστε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και υποφέρουν από μεγάλη ύφεση, όπως η Ελλάδα, να μπορέσουν να υλοποιήσουν μία δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη.
Απαντώντας στην κ. Ποδηματά, ο Επιτροπος Όλι Ρεν τόνισε τη σαφή δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να μειώσουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις που ανελήφθησαν για τη μείωση του βάρους του χρέους στο 124% το 2020 και σε δεύτερη φάση να εξετάσουν κι άλλα μέτρα και βοήθεια όπως χαμηλότερη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων ή περαιτέρω μείωση επιτοκίων για την επίτευξη κι άλλης αξιόπιστης μείωσης του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.
«Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για αυτό», σημείωσε ο Επίτροπος προσθέτοντας ότι η πρώτη φάση θα υλοποιηθεί αμέσως, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες ενώ υπάρχει και άλλη υποχρέωση μέχρι το 2016 να αποφασιστούν αν είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για να μειωθεί ακόμα περισσότερο το βάρος του χρέους.