Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική στήριξη προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, υπαναχωρώντας από τη σκληρή γραμμή που ακολουθούσε και η οποία συμπεριελάμβανε την «προθυμία» να εξεταστεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο Rutte αρνήθηκε να εικάσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε τους Γερμανούς «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχει απόλυτο δίκιο ότι πρέπει να εξετάζεις την κατάσταση στην Ελλάδα κάθε λίγα χρόνια, να διαπιστώνεις εάν βρίσκεται εντός τροχιάς ή εάν χρειάζονται νέα μέτρα», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «The Hague».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του το πρακτορείο Bloomberg, διαπιστώνει την καταφανή αλλαγή γραμμή πλεύσης και υπενθυμίζει ότι στις 4 Νοεμβρίου ο Μ. Rutte είχε δηλώσει πως θα μπλοκάρει τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ είχε διαφωνήσει με την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί η διάσπαση της ευρωζώνης. «Οι χώρες χρειάζεται να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνουν στην ευρωζώνη», είχε δηλώσει τότε.
Η συμφωνία της Δευτέρας εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην Ολλανδία περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 14 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem. «Χάνουμε κάποια από τα κέρδη που θα έπρεπε να βγάζουμε», δήλωσε ο Μ. Rutte, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Ποτέ, όμως, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας. Το κάναμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ήταν παράπλευρη συνέπεια».
Δήλωσε επίσης ότι το deal της Δευτέρας δίνει τις βάσεις για ανάκαμψη. «Είμαι λίγο πιο αισιόδοξος από ό,τι εσείς. Τώρα έχουμε μία βάση, μία προσέγγιση, που θα φέρει το ελληνικό χρέος εντός της σφαίρας που περιμέναμε όταν αποφασίσαμε το δεύτερο πακέτο στήριξης».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επενδυτές κατανοούν πως η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Κατανοώ ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εξετάζουν με έντονο ενδιαφέρον το ελληνικό πακέτο και τι μπορεί να συνεπάγεται για τις δικές τους χώρες».
Τάχθηκε, πάντως, κατά της παροχής αντίστοιχων συμβιβασμών στο Δουβλίνο και στη Λισαβόνα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αιτήματος για καθολική στήριξη της οικονομίας από την Ισπανία.