Για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μετά την απόφαση του Eurogroup κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο «Εθνος της Κυριακής», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απομακρύναμε οριστικά το τοξικό νέφος της χρεωκοπίας που δηλητηρίαζε την οικονομική και κοινωνική ζωή.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου σε περίπτωση που η επαναγορά χρέους δεν αποδώσει, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι «είναι μάλλον ηττοπαθές να ξεκινάμε μια σημαντική προσπάθεια για την απομείωση του χρέους και να συζητάμε από την πρώτη κιόλας μέρα για ενδεχόμενη αποτυχία του».
«Αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης έχει ήδη στοιχίσει στη χώρα στο παρελθόν αρκετές φορές. Τα καταφέραμε ήδη ανταποκρινόμενοι κατά 100% σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που περίμεναν οι εταίροι μας από εμάς, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία μας και την αποφασιστικότητά μας. Δεν θα λιγοψυχήσουμε τώρα που ξεκινάει η διαδικασία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους με όσα θετικά στοιχεία θα έχει αυτή για την εθνική οικονομία αλλά και τη ζωή των συμπολιτών μας. Το πρόγραμμα πρέπει να πετύχει και θα πετύχει», αναφέρει και δηλώνει σίγουρος ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα λάβουμε τη δόση.
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ωστόσο ότι η προσπάθεια δεν τελειώνει με την έγκριση της δόσης από το Eurogroup. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο δύσκολο είναι να παίρνεις μέτρα, άλλο τόσο δύσκολο είναι να τα εφαρμόζεις. Η υλοποίηση απαιτεί οργανωτικό σχεδιασμό, λιγότερη γραφειοκρατία και συνεχή και συστηματική παρακολούθηση της προόδου. Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η ανασύνταξη του κράτους, ώστε αυτό να αρχίσει να παίζει με αποτελεσματικό τρόπο τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό του ρόλο», επισημαίνει.
«Δεν θέλω να δημιουργούμε κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες για νέες περικοπές στις αποδοχές τους. Η αναφορά στις μελλοντικές δυσκολίες δεν αναφέρεται σε νέα επώδυνα μέτρα. Αυτά που έχουν συνεισφέρει είναι ήδη αρκετά. Από εδώ και στο εξής θα επιβαρυνθούν όσοι δεν κατέβαλαν όσα όφειλαν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Στην κατεύθυνση αυτή κηρύσσουμε διωγμό στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, μέσω της ολοκλήρωσης της φορολογικής μεταρρύθμισης και της συστηματοποίησης των φορολογικών ελέγχων», προσθέτει.
Ο υπουργός προαναγγέλλει γενικευμένη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του «πόθεν έσχες», καθώς και κατάργηση του ανασταλτικού χαρακτήρα των ποινών για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Θα δρομολογηθεί όπως τονίζει η επανεξέταση του «πόθεν έσχες» στο σύνολό του. «Η επανεξέταση αυτή θα γίνει τόσο με αναπτυξιακά όσο και με κοινωνικά κριτήρια», υπογραμμίζει.
Σε ότι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο και τις έχει σταλεί στους κυβερνητικούς εταίρους για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Σε πνεύμα καλής συνεργασίας θα επιδιώξουμε από κοινού να καταλήξουμε σε προτάσεις ρεαλιστικές αλλά και ταυτόχρονα με το λιγότερο κοινωνικό κόστος.