Όλο το σχέδιο real estate του ΤΑΙΠΕΔ που θα βγει μέσα στο 2013
Απ’ όλα έχει το «καλάθι real estate» του ΤΑΙΠΕΔ. Μεγάλες και μικρές εκτάσεις, στάδια, ξενοδοχεία και παραδοσιακά κτίρια, δηλαδή ένα χαρτοφυλάκιο ικανό να προσελκύσει κάθε είδους επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και κυρίως από το εξωτερικό.
Τα στελέχη του Ταμείου κατηγοριοποίησαν όλο αυτό τον εθνικό πλούτο σε 12 projects που με τη «βούλα» της Τρόικας θα αρχίσουν να τρέχουν παράλληλα, ώστε μέσα στο 2013 να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί. Ο οικονομικός στόχος φτάνει τα 1,5-1,8 δις ευρώ και τα δώδεκα σχέδια περιλαμβάνουν από το Τατόι και τον εμβληματικό Αστέρα Βουλιαγμένης, μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ακίνητα στην Πλάκα και στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Όλα αυτά σταδιακά περνούν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, και από την αξιοποίησή τους η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα προκύψει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Τα οφέλη βέβαια θα φανούν από την υλοποίηση, που με βάση τις κυβερνητικές προσδοκίες και τη συμφωνία με την Τρόικα, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2015. Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στο ξεπέρασμα των μεγάλων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Πρασονήσι και Τατόι
Το πρώτο project αφορά την πραγματοποίηση δύο διεθνών διαγωνισμών, ο πρώτος για την έκταση 80.826 στρ. στο Πρασονήσι της Ρόδου και ο δεύτερος για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, έκτασης 42.000 στρ. Για το Πρασονήσι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία παγκόσμιου κέντρου αθλητικού τουρισμού, με δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ, πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά και κατοικιών. Υπάρχουν βέβαια αρκετά προβλήματα, αφού ένα μέρος της έκτασης θεωρείται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ άλλο έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura.
Όσον αφορά το Τατόι, η κυβέρνηση έχει «βασιλικά» σχέδια, στοχεύοντας σε μια αγορά 30 εκατ. τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τα πρώην παλάτια βασιλικών οικογενειών στην Ευρώπη. Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν ότι το Τατόι μπορεί να αναδειχθεί σε «δεύτερο Ελληνικό», από πλευράς αναπτυξιακής δυναμικής. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να ξεπεραστούν τεράστια προβλήματα από την εγκατάλειψη δεκαετιών και την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, που τώρα μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Η μελέτη που ολοκλήρωσε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών προβλέπει τη μετατροπή μεγάλου τμήματος σε μητροπολιτικό και περιαστικό πάρκο. Σύμφωνα με αυτήν, θα αξιοποιηθούν τα 23.550 από τα 42.000 στρέμματα, όπου θα λειτουργήσουν ξενοδοχείο, μουσείο και κτηνοτροφικό πάρκο, ενώ τμήμα της έκτασης θα καλλιεργείται.
Αστέρας
Στο δεύτερο project περιλαμβάνεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης, που προωθείται προς αξιοποίηση σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, ιδιοκτήτρια των περισσότερων από τα 311 στρέμματα της έκτασης του «φιλέτου» και για τον οποίο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό. Ακόμη, σχεδιάζεται η τουριστική ανάπτυξη 974 στρ. στο Πόρτο Χέλι, οικοπέδου 153 στρ. στην Ερμιόνη (Θέση Σαμπάρισα), 184 στρ. στο Παλιούρι Χαλκιδικής, 291,2 στρ. στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και το 84 στρ. Castello Bibelli στην Κέρκυρα.
Δύο επιχειρηματικά πλάνα έχουν «άρωμα Θεσσαλονίκης» και αφορούν το ένα την αστική ανάπλαση-ανάπτυξη 1.360 στρ. στη Θέρμη, 652,11 στρ. στο Πλαγιάρι (Μίκρα), και 760,8 στρ. στην Περαία και το άλλο την εκμίσθωση για 99 έτη 297,4 στρ. στην Ασπροβάλτα και 163 στρ. στην Αγία Τριάδα. Με ξεχωριστό project στο παιχνίδι μπαίνει και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με στόχο την πολυετή παραχώρηση του για εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Στα φιλόδοξα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται και η δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), στη Ρόδο, (όπως συνέβη στη Μεσσηνία με το σχέδιο Κωνσταντακόπουλου) για την ταυτόχρονη αξιοποίηση τριών κοντινών εκτάσεων στην Τσαμπίκα 1.446 στρ., στον Αρχάγγελο 410 στρ. και στη Λίνδο 105,3 στρ.
Ski resorts
Με στόχο την προσέλκυση ισχυρών ξένων επενδυτών και την ανάδειξη του χειμερινού τουρισμού η κυβέρνηση σκοπεύει να βγάλει μαζί στον αέρα και υπό τον τίτλο “ski resorts”, το διαγωνισμό για την πολυετή αξιοποίηση των τριών δημόσιων εκτάσεων στο Καϊμακτσαλάν (13.541 στρ.), στον Άγιο Αθανάσιο (1.303,3 στρ.) και στη Λίμνη Βεγορίτιδα (392 στρ.).
Πωλητήριο βάζει το ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και σε διατηρητέα ακίνητα. Η αρχή θα γίνει με ακίνητο στην Πλάκα (7.420 τ.μ.) καθώς και σειρά ιδιοκτησιών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου συνολικού εμβαδού 22.220 τ.μ.
Motorway supporting areas, Ξενία, ιαματικές πηγές
Το δρόμο της ιδιωτικοποίησης παίρνουν και οι χώροι Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης της Αττικής Οδού. Το project με τον τίτλο «motorway supporting areas» αφορά εκτάσεις στη Νερατζιώτισσα (6.830 τ.μ.), στην Παλλήνη (6.080 τ.μ.), στην Δουκίσσης Πλακεντίας (5.910 τ.μ.) και στη Λεωφ. Κηφισίας στο Μαρούσι (4.275 τ.μ.).
Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη δεύτερη φάση pre-marketing για τις ιαματικές πηγές. Το σχέδιο προβλέπει την πολυετή παραχώρηση των ιαματικών πηγών και τη δημιουργία κέντρων ευεξίας και αφορά και τις εκτάσεις στις οποίες ανήκουν, σε Καμένα Βούρλα (550 στρ.), Κονιαβίτη (850 στρ.), Θερμοπύλες (785 στρ.), Υπάτη (900 στρ.) και Αιδηψό (μόνο για 23,5 στρ.). Τόσο για τις ιαματικές πηγές, όσο και για τα Ξενία, όπου για τα πρώτα τρία (Τσαγκαράδας, Σκιάθου και Άνδρου)προγραμματίζεται ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρησή τους μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο, εξετάζεται το μοντέλο της ομαδοποίησης, ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα projects του ΤΑΙΠΕΔ συμπληρώνει η πώληση των πρώτων πέντε ακινήτων του δημοσίου στο εξωτερικό, σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Λευκωσία Βελιγράδι, Λουμπλιάνα και Τασκένδη. Εκτός των 12 projects, στη δεύτερη φάση του βρίσκεται ο διαγωνισμός για την Αφάντου στη Ρόδο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2013. Τα τεύχη του διαγωνισμού εξετάζονται από τις έξι εταιρείες που έχουν επιλεγεί. Ως το τέλος του 2012 ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την έκταση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, όπου μόνος ενδιαφερόμενος είναι το ρωσικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο NCH.