Ήταν σύντομο όνειρο. Η εντύπωση, ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν αποκλείει πλέον την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των δημόσιων δανειστών, δεν κράτησε περισσότερο από λίγες ώρες.
Στη συνέντευξη που έδωσε η καγκελάριος στην κυριακάτικη «Bild am Sonntag», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ, δεν κάνει πουθενά λόγο για «αναδιάρθρωση». Όλα παρεξήγηση, πρόσθεσε, που οφείλεται «στην ανθηρή φαντασία των δημοσιογράφων».
Και όντως, στη αναφερόμενη συνέντευξη η κ. Μέρκελ δεν έβαλε καθόλου στο στόμα της τη λέξη-ταμπού. Αυτό το έκανε όμως ο δημοσιογράφος, ο οποίος έθεσε το εξής ερώτημα:
«Αναφορικά με ένα κούρεμα του χρέους, το οποίο ζητά ήδη τώρα το ΔΝΤ, πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις μετά το 2010. Θέλετε να περιμένετε πρώτα τις ομοσπονδιακές εκλογές;»
Η απάντηση της καγκελάριου ήταν:
«Το τωρινό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα έχει ισχύ μέχρι το 2014. Δώσαμε στους Έλληνες δυο χρόνια περισσότερα, ήτοι μέχρι το 2014, για την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Εάν η Ελλάδα τα πάει μια μέρα πάλι καλά με τα έσοδά της, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση. Αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2014-1015, ένα όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο».
Υπό την προϋπόθεση λοιπόν, ότι υπήρχε άμεσος συσχετισμός της απάντησης προς την ερώτηση, δηλαδή ότι η καγκελάριος δεν έλεγε «άλλα αντ΄άλλων», προκύπτει ξεκάθαρα ότι στη βάση της νέας αξιολόγησης μετά το 2014-15 δεν θα πρέπει να αποκλείεται το «κούρεμα».
Έτσι το εξέλαβαν οι συντάκτες της «Bild am Sonntag» και έτσι το κατάλαβαν επίσης και όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα οποία πρόβαλαν την είδηση στην κορυφή των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων προσθέτοντας σε αυτήν σχεδόν ομόφωνα τη διαπίστωση ότι πρόκειται για «στροφή 180 μοιρών» στην πολιτική της καγκελάριου.
Μάταια ωστόσο πρόβαλαν οι δημοσιογράφοι τα πραγματικά γεγονότα στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ. Ο κ.Σάιμπερτ έδειχνε αμετάπειστος. Η καγκελάριος, είπε, εννοούσε περαιτέρω απλώς μείωση των τόκων και του ποσοστού της Ελλάδας στη συγχρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων, ή και οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που δεν εννοούσε, πρόσθεσε, ήταν το «κούρεμα».
Οι ακροατές του έδειχναν να μην πιστεύουν στα αυτιά τους.
Το ότι η καγκελάριος εννοούσε όντως «κούρεμα», και όχι «χτένισμα», ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή της κομμωτικής τέχνης, προκύπτει και από προηγούμενες μαρτυρίες πολλών στενών συνεργατών της – με πρώτο και καλύτερο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ακριβώς τη συλλογιστική και το λεξιλόγιό της καγκελάριου στη «Bild am Sonntag» κατέληξε σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: την αναδιάρθρωση.
«Θα μπορούσε ίσως να έρθει μια μέρα κατά την οποία δεν θα υπάρχουν πλέον νομικοί ενδοιασμοί για ένα κούρεμα» είπε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός οικονομικών απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Οι ενδοιασμοί αυτοί, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξαλειφθούν όταν η Ελλάδα θα αρχίσει να παράγει πάλι πρωτογενές πλεόνασμα, ήτοι περί το 2016. (σ.σ.: το δίκαιο του γερμανικού προϋπολογισμού απαγορεύει το δανεισμό σε κράτη, τα οποία δεν παράγουν πρωτογενές πλεόνασμα και δεν είναι επομένως, κατά τεκμήριο, σε θέση, να επιστρέψουν τα δανεικά).
Τη ίδια ακριβώς δήλωση επανέλαβε στο «Βήμα της Κυριακής», σχεδόν αυτολεξεί, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε.
Από πρώτη ματιά, η υπαναχώρηση της κ. Μέρκελ φαίνεται ανεξήγητη, επειδή πλήττει την εικόνα της ως πολιτικό που αλλάζει καθημερινά άποψη. Ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ωστόσο, ότι έχει σχέση με το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, στο οποίο αναμένεται να ασκηθεί αυστηρή κριτική για την «ενδοτικότητα» που δείχνει τελευταία έναντι των Ελλήνων.
«Στο βάθος είναι πεπεισμένη, ότι το κούρεμα θα έρθει, και μάλιστα πριν το 2016» έλεγε ένας από αυτούς. «Η κομματική βάση όμως δεν το θέλει. Εκείνο που της μένει είναι λοιπόν να διορθώσει το λάθος της πριν από το συνέδριο και να το επαναλάβει κατόπιν μετά τη λήξη του ή, το αργότερο, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013».