Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια στροφή από την μέχρι τώρα στάση του στο θέμα του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για την επόμενη επταετία, δήλωσε ότι βλέπει να υπάρχουν περιθώρια επίτευξης συμφωνίας.
Τον περασμένο μήνα οι συνομιλίες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο.
«Η συμφωνία είναι εφικτή. Νομίζω ότι το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η συμμαχία μεταξύ Βρετανίας, Ολλανδίας και Γερμανίας ήταν ισχυρή και σταθερή», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το αίτημά του για περικοπές δαπανών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ υποστηρίζεται και από άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τον επταετή προϋπολογισμό, ύψους ενός τρισ. ευρώ, έφτασαν σε αδιέξοδο τον Νοέμβριο με αφορμή τις περικοπές δαπανών τις οποίες ζητούν ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Βρετανία. Το Λονδίνο θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται σε χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να αντικατοπτρίζονται και στον προϋπολογισμό των 27.
Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές του επόμενου έτους.
Τις επόμενες ημέρες ο Κάμερον πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία που θα αφορά τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες και η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική εν μέσω της φημολογίας ότι το Λονδίνο ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να προτιμηθεί η νορβηγική λύση, δηλαδή να περιοριστούν οι δεσμοί της Βρετανίας με την ΕΕ μόνο σε επίπεδο πρόσβασης στην ενιαία αγορά. «Δεν θέλω η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ. Νομίζω ότι επωφελούμαστε σημαντικά από την ενιαία αγορά και πρέπει να καταλάβουμε τι θα σήμαινε να την εγκαταλείψουμε», τόνισε.
«Θα μπορούσαμε να είμαστε σαν τη Νορβηγία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ) και να έχουμε πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά τότε δεν θα δικαιούμαστε να εκφράζουμε γνώμη για τους κανόνες αυτής της αγοράς», κατέληξε.