Στις επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες ώρες μετά από την επίτευξη της συμφωνίας για την εποπτεία των τραπεζών και την έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για την ολοκλήρωση της ενοποίησης των τραπεζών, αν και δεν ξεκαθαρίστηκε πότε θα ολοκληρωθεί ο μηχανισμός αυτός.
Συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσει μια «δοκιμαστική» συζήτηση σχετικά με το πώς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους, καθώς και η δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που πλήττονται από οικονομικές κρίσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2013 θα υποβάλει ένα πρόγραμμα δράσεων για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι ήταν μια «καλή εβδομάδα» για την ΕΕ, καθώς έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, συμφωνήθηκε η βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και η αποκαλούμενη τραπεζική ενοποίηση μέσω της εποπτείας των μεγάλων τραπεζών από την ΕΚΤ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τον ενιαίο μηχανισμό, κατά τη διάρκεια του 2013.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο μηχανισμός θα «δει το φως της ημέρας» κατά τη διάρκεια του 2013, αλλά δεν έγινε σαφές αν θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος ή απλώς θα γίνουν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του.
«Συμφωνήσαμε έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης και συζητήσαμε τις διάφορες σημαντικές παραμέτρους. Είχαμε κάποιες επιτυχίες τις προηγούμενες ημέρες για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ. Από τη μία πλευρά η απόφαση της εκταμίευσης για την βοήθεια προς την Ελλάδα. Ήταν αξιοσημείωτο ότι σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε, ότι επιτέλους μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και να κάνει τα απαραίτητα τελευταία βήματα, όπως για παράδειγμα η φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής, η οποία είναι η έκτη και τελευταία για το 2012, βρίσκεται η αναμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και καθώς και η διόρθωση των προβλημάτων τα οποία έχουν τροφοδοτήσει την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη, τα τελευταία τρία χρόνια.
Σε πολιτικό επίπεδο, η σύνοδος κορυφής χαρκτηρίστηκε από την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι έναντι του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε μάλιστα πως η υποψηφιότητα του Μπερλουσκόνι δεν είναι μια «πολύ σοβαρή προοπτική».