Θετικά εξέλαβαν την ρύθμιση για το συμψηφισμό της ζημιάς από την «αναγκαστική» συμμετοχή τους στο PSI+ με φόρο εισοδήματος οι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, σημειώνοντας όμως ότι θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα απόσβεσης της ζημιάς σε συντομότερο διάστημα σε σχέση με την 30ετία, εφόσον υπάρχουν κέρδη.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι φαρμακευτικές, όπως και οι τράπεζες θα μπορούν να αποσβέσουν την ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα των ομολόγων ( 53,5%) σε 30 ισόποσες δόσεις.
Εάν σε κάποια χρήση δεν υπάρχουν κέρδη και επομένως φόρος εισοδήματος για να συμψηφισθεί η ζημιά, όπως ρητά αναφέρει η προς ψήφιση διάταξη, ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χάνεται, αλλά καθίσταται οριστική απαίτηση από το Δημόσιο και μπορεί να συμψηφισθεί με φόρο εισοδήματος μελλοντικών χρήσεων.
Οι φαρμακευτικές επιδίωξαν να δοθεί και η δυνατότητα εφάπαξ απόσβεσης της ζημιάς και αυτό γιατί, σε αντίθεση με τις τράπεζες, συνεχίζουν να έχουν κέρδη και επομένως φόρο για να συμψηφίσουν άμεσα ένα μέρος της ζημιάς.
Θυμίζουν δε ότι υποχρεώθηκαν σε …κούρεμα δύο φορές. Την πρώτη αποδεχόμενες να εξοφληθούν με zero coupon ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου για παλαιές απαιτήσεις τους έναντι νοσοκομείων και τη δεύτερη με την υποχρεωτική συμμετοχή τους στο PSI.
Πρακτικά απώλεσαν μέσα σε μια διετία το 80% της αρχικής τους απαίτησης έναντι του Δημοσίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης, που το κάλυψαν με προσφυγή σε υψηλού κόστους τραπεζικό δανεισμό.