Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητά η Κομισιόν

Η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή, η πολιτική αντίσταση σε προωθούμενες αλλαγές, αλλά και η αμφισβήτηση βασικών μέτρων στις δικαστικές αίθουσες αποτελούν τα μεγάλα ρίσκα για την εφαρμογή του μνημονίου, βάσεις της έκθεσης της Κομισιόν για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

 

Η Επιτροπή επιμένει στην πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα στον τομέα του φορολογικού και της φοροδιαφυγής, οι οποίες αποτελούν άλλωστε -όπως υπογραμμίζει- προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, 14,8 δισ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

 

Η Επιτροπή στην έκθεση της αφού επισημαίνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει τη βοήθεια των 52,4 δισ. ευρώ, υπολογίζει στα 3,8 δισ. ευρώ τα μέτρα που θα απαιτηθούν την περίοδο 2015- 2016, ενώ επισημαίνει ότι το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι θα έρθουν νέες περικοπές δαπανών τον Μάρτιο αν δεν επιτευχθούν φορολογικοί και άλλοι στόχοι.

 

Όπως εκτιμάται, μάλιστα, στην έκθεση προόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα, αν δημοσιονομικά μέτρα κριθούν αρνητικά στα δικαστήρια, τότε η ανάγκη αναπλήρωσης των προβλεπόμενων εσόδων με νέα μέτρα θα είναι επιτακτική. Η επισήμανση αυτή γίνεται τη στιγμή που η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κρίνεται στο Δικαστήριο.

 

«Σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα είναι πιθανόν να κριθούν στα δικαστήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού» επισημαίνει η Κομισιόν.

 

Παράλληλα παραδέχεται ότι η ύφεση ξέφυγε, κάτι που μπορεί να συμβεί και με το νέο μνημόνιο.

 

Ειδικότερα, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή το 2013 των νέων περικοπών σε μια ήδη αδύναμη οικονομία μπορεί να είναι πιο καταστροφικές από το αναμενόμενο. Εκτιμά ωστόσο ότι οι συνέπειες αυτές μπορούν να μετριαστούν αν το Δημόσιο ξεπληρώσει τις οφειλές του στους ιδιώτες.

 

Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνεται, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάκαμψη αναμένεται τους επόμενους 12-18 μήνες.

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η οικονομία θα συρρικνωθεί 6% το 2012 και 4,25% το 2013 πριν αρχίσει να ανακάμπτει (σε τετραμηνιαία βάση) στα τέλη του 2013 – αρχές 2014». Το 2014 αναμένεται ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ