Τις απώλειες από τις ζημιές ενός χρόνου στη διαχείριση των αποθεματικών του, προσπαθεί να αντισταθμίσει το ΙΚΑ με τα έσοδα από την ευνοϊκή ρύθμιση εισφορών που προβλέπεται να μπουν στο ταμείο, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο, οι λογιστικές απώλειες από τις επενδύσεις του ταμείου σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα, το 2010, ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, όσο και τα έσοδα που αναμένονται, λόγω της συμμετοχής των οφειλετών στην ευνοϊκή ρύθμιση εισφορών.
Μάλιστα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέα ρύθμιση με στόχο, τα έσοδα, τα οποία λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, της μειωμένης απασχόλησης και της μείωσης των μισθών αναμένονται σημαντικά μειωμένα και το 2011. Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, οι αναλογιστικές μελέτες για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ που θα παρουσιαστούν σε μια εβδομάδα, θα δείχνουν ότι αρκεί ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος και δεν απαιτείται καμία άλλη παρέμβαση. Τουλάχιστον για την κύρια ασφάλιση. Να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν πως οι συνολικές δαπάνες για το συνταξιοδοτικό υπερβαίνουν σε αύξηση το 2,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο 2009 – 2060, θα ληφθούν νέα μέτρα. Ο κ. Κουτρουμάνης, στη Βουλή, έθεσε ως βασικό στόχο για το νέο έτος, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι στα ταμεία.
Για το 2010, η λύση δόθηκε από τη ρύθμιση χρεών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως επεσήμανε ο ίδιος ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, από τον Αύγουστο, όταν τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση, και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου υποβλήθηκαν συνολικά 64.905 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν διεκπεραιωθεί οι 39.206. Περίπου 172,5 εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα μπήκε στα ταμεία του ΙΚΑ μέσα σε 7 πολύ δύσκολους μήνες, από την εφαρμογή της ευνοϊκής ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές. Βέβαια, τα ποσά που διακανονίστηκαν προσεγγίζουν το 1,06 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες από τους 4.899 που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους, φθάνουν στα περίπου 207 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους 36 μήνες, το ταμείο θα εισπράξει περί τα 1,9 δισ. ευρώ. Βέβαια, η ιστορία έχει δείξει ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών που διακανονίζουν τα χρέη τους συνεχίζουν να καταβάλλουν τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, ή ακόμη και των τρεχουσών υποχρεώσεών τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε, κατά μέσο όρο, μία φορά το χρόνο, οι εκάστοτε κυβερνώντες προχωρούν στην κάθε φορά «τελευταία» ευνοϊκή ρύθμιση.
Ο διοικητής του ΙΚΑ παραδέχθηκε επίσης, ότι μέσα στον προηγούμενο χρόνο, 1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων εξανεμίστηκε.
Συγκεκριμένα:
– Η αξία των μετοχών του ΙΚΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο μειώθηκε το 2010 σε 451,2 εκατ. ευρώ, έναντι 688,6 εκατ. ευρώ το 2009, δηλαδή υποχώρησε κατά 237 εκατ. ευρώ.
– Η αξία των ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,48 δισ. ευρώ το 2009, δηλαδή υποχώρησε κατά 580 εκατ. ευρώ.
– Η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 κατά περίπου 185 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του Ταμείου μπαίνει και φέτος, η εισφοροδιαφυγή, καθώς εκτιμάται πως το φαινόμενο είναι διαδεδομένο κυρίως σε επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους. Λύση στο θέμα, θα δοθεί, βάσει των σχεδιασμών, από την 1η Ιουλίου, καθώς βάσει του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, όλοι οι εργοδότες θα υποχρεωθούν να καταθέτουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΙΚΑ έχει 2.160.000 άμεσα ασφαλισμένους, 2.170.000 έμμεσα και 1.173.000 συνταξιούχους, δηλαδή συνολικά αναφέρεται σε περίπου 5,5 εκατομμύρια Έλληνες. Το 70% των ασφαλισμένων του έχει λιγότερες από 8.000 μέρες ασφάλισης, εκ των οποίων το 40% κάτω από 5.000 ενώ το 50% των συνταξιούχων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Πηγή: capital.gr