Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι μαραθώνιες – 48ωρες διαπραγματεύσεις των υπουργών Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ακανθώδες ζήτημα των ποσοστώσεων που θα ισχύσουν το 2013.
Αντιμέτωπη με τις αντικρουόμενες απαιτήσεις των αλιέων και των οικολογικών οργανώσεων, η επίτροπος για την Αλιεία, Μαρία Δαμανάκη αναγνώρισε μετά τις ολονύχτιες συνομιλίες: «Επιτύχαμε συμβιβασμό».
«Η πρόταση της Κομισιόν ήταν πιο φιλόδοξη. Θεωρώ, ωστόσο, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ικανοποιητικό. Είναι μεγάλο επίτευγμα ότι σήμερα διαθέτουμε επιστημονικές υποδείξεις για περισσότερα αποθέματα ψαριών», πρόσθεσε η κ. Δαμανάκη, που προωθούσε μείωση των ποσοστώσεων για 47 είδη στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, όπου πολλά αποθέματα υπεραλιεύονται.
Η Κομισιόν υπολογίζει ότι περίπου το 80% των αποθεμάτων της Μεσογείου και το 47% του Ατλαντικού υπεραλιεύονται.
Οι οργανώσεις ασκούσαν πιέσεις για αλλαγές με στόχο την ενίσχυση κάποιων ιχθυαποθεμάτων, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου προειδοποιούσαν του υπουργούς να μην υποκύψουν, ισχυριζόμενοι ότι μεγάλες περικοπές στις ποσοστώσεις θα επέφεραν απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος.
Η κ. Δαμανάκη πρόσθεσε ότι «για τα περισσότερα ιχθυαποθέματα θα φτάσουμε τα επίπεδα Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης (τα όρια που θέτει η Ε.Ε.) μέχρι το 2015».
«Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τους αλιείς και τους πολίτες μας. Μπορούμε να έχουμε υγιή αποθέματα, περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερο εισόδημα για τις παράκτιες κοινότητες μας. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Εφόσον η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής μπει σε εφαρμογή από το επόμενο έτος, η διαδικασία στη λήψη των αποφάσεων θα βελτιωθεί. Η πρόοδος που σημειώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα μας δίνει πολλές ελπίδες για αυτό », κατέληξε η κ. Δαμανάκη.
Την περασμένη Τρίτη, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Αλιείας ψήφισαν υπέρ του τερματισμού των απορρίψεων, δηλαδή της πρακτικής να πετιούνται πίσω στη θάλασσα τα αλιεύματα που ξεπερνούν τις ποσοστώσεις, είναι πολύ νεαρά ή δεν είναι εμπορεύσιμα. Σύμφωνα με το WWF, περίπου το 60% των αλιευμάτων που πιάνονται από ευρωπαϊκά αλιευτικά καταλήγουν πίσω στη θάλασσα.