Σκεπτικισμός για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Συγκρατημένους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για φέτος και το 2012 προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερ.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 οικονομικοί αναλυτές, ο ρυθμός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση προβλέπεται μεταξύ του 0,3% και 0,4% έως τα μέσα του 2012 και σε 0,5% για το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

 

Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, οι 17 από τους 22 αναλυτές που απάντησαν στο σχετικό ερώτημα, αναμένουν ότι η Πορτογαλία θα υποκύψει στις πιέσεις των αγορών, ενώ αντίθετα μόνο 2 από τους 22 θεωρούν ότι θα χρειαστεί και η Ισπανία να προσφύγει στο Ταμείο.

 

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης προβλέπεται στο 1,5% φέτος και στο 1,7% το 2012, με συνέπεια η Ευρωζώνη να υστερεί σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς αλλά και σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν διπλάσιος από της Ευρωζώνης.

 

Η διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ του οικονομικά ισχυρού γαλλογερμανικού πυρήνα και των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης αναμένεται να διατηρηθεί, λόγω των μέτρων λιτότητας που παίρνουν οι τελευταίες για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

 

Εκτός της Ευρωζώνης, μόνο η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία αναμένεται να έχουν αντίστοιχα περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης. “Πιστεύουμε ότι θα παραμείνει περιορισμένη η ικανότητα της Ευρωζώνης να έχει μια διατηρήσιμη ενίσχυση της κατανάλωσης για να τονώσει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια”, είπε ο οικονομολόγος της τράπεζας RBS κ. Σίλβιο Περούτσο, προσθέτοντας ότι οι 17 χώρες της Ευρωζώνης θα ωφεληθούν από την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.

 

“Υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών, αλλά βλέπουμε την ανάπτυξη να εστιάζεται στη διεθνή οικονομία, όπου οι συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα παραμένουν σε γενικές γραμμές θετικές για φέτος και ίσως και για το 2012”, είπε ο κ. Περούτσο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ