Σχέδιο μερικής διαγραφής του ελληνικού και του ιρλανδικού χρέους εξετάζουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times», το σχέδιο θα εξετάζει το ενδεχόμενο της μερικής διαγραφής του χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το άρθρο της εφημερίδας συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να συζήτησαν την ιδέα στην τακτική συνεδρίασή τους, στις Βρυξέλλες, την περασμένη Δευτέρα.
Το σχέδιο προβλέπει την αγορά ομολόγων από το EFSF ή την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε αυτά τα κράτη που θα χρησιμοποιούνται για την επαναγορά του χρέους και τη μείωση των υποχρεώσεών τους.
Πάντως, την Τετάρτη, Αθήνα και Βερολίνο διέψευσαν φήμες ότι η Γερμανία εξετάζει σχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της μέσω του EFSF.
Σήμερα, Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας, επανέλαβε ότι η χώρα του αντιτίθεται στην ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων.
«Η Γερμανία αντιτίθεται στα ευρω-ομόλογα. Πρέπει να είμαστε οι φρουροί του ευρώ», είπε.
Επιμένουν οι Financial Times μέσω ετέρου δημοσιεύτος
Στις διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις -μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ από τη μια πλευρά και της Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας από την άλλη- κατά τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση μίας συνολικής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρώπης, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το δημοσίευμα, με τίτλο: “Η διαφωνία για το σχέδιο διάσωσης αναστατώνει την Ευρώπη”, αναφέρει ότι επικεφαλής της μίας πλευράς που έχει σχηματισθεί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συμμάχους την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ επικεφαλής της άλλης πλευράς είναι η Γερμανία, με συμμάχους την Ολλανδία και τη Φινλανδία.
Η βασική διαφορά των δύο πλευρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να αφορά στο χρόνο που πρέπει να αναθεωρηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους συμμάχους της θέλει να αποφασισθεί, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου, η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΤΧΣ -που περιλαμβάνει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά- και να αποσυνδεθούν οι αποφάσεις αυτές από την ευρύτερη συζήτηση για την οικονομική πολιτική.
Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θέλουν, σε αντάλλαγμα προς την ενίσχυση του ρόλου του ΕΤΧΣ, ένα ευρύ πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και διασφαλίσεις ότι η δημοσιονομική πολιτική των υπερχρεωμένων χωρών θα συνεχίσει να είναι αυστηρή, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους. “Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αυστηρών κανόνων για όλες τις χώρες και οικονομικών μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γιαν Κέες ντε Γιάνγκερ.
Μέχρι στιγμής, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα δανεισμού του Ταμείου, ώστε να παρέχει πραγματικά δάνεια ύψους 440 δισ. ευρώ στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Όσον αφορά στο ζήτημα της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ΕΤΧΣ, η Γερμανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αλλά μπορεί να υποστηρίξει, λένε οι Financial Times, την παροχή δανείων από το Ταμείο για να διευκολυνθούν οι χώρες να επαναγοράσουν το χρέος τους.
“Ανοησίες τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους”
«Ανοησίες» χαρακτήρισε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα στο Γερμανικό Τύπο στα οποία γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «ανοησίες», και χαιρέτισε τη διάψευση αυτών των σεναρίων από τις γερμανικές αρχές.
Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα, μετά το 2013, θα είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, εξέφρασε τη βεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Ανέφερε, επίσης, πως, οι αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Eurogroup, το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα μετά από διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με την Τρόϊκα, αλλά και η προσδωκόμενη επιμήκυνση της εξόφλησης των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα, θα επιτρέψουν στη χώρα να εξυπηρετήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες, μετά το 2013, σύμφωνα με την άποψη της Επιτροπής.