Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποτελέσουν τη πρώτη επιλογή στις επενδύσεις σε ακίνητα κατά το επόμενο έτος, ενώ ακολουθούν η Ασία και τη Δυτική Ευρώπη, και κυρίως το Λονδίνο, το Παρίσι και οι μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Ερευνας Διάθεσης Επενδυτών που μόλις δημοσιεύθηκε από την Colliers International.
Στην έρευνα συμμετείχαν σημαντικοί θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές αντιπροσωπεύοντας μια ευρεία διασυνοριακή και διατομεακή κλίμακα επενδυτών ακινήτων, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις προοπτικές τους για τους επόμενους τουλάχιστον 12 μήνες. Με σχεδόν 500 απαντήσεις από τους πιο δραστήριους επενδυτές ακινήτων, οι οποίοι προέρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια σειρά από δείκτες που αναδεικνύουν βελτίωση της διάθεσης των επενδυτών, όπως φιλόδοξα σχέδια επέκτασης το 2013 και μετακίνηση κεφαλαίων σε επενδυτικές ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο. Η έλλειψη ποιοτικού αποθέματος και η περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης αποτελούν τα κύρια εμπόδια για τα σχέδια επέκτασης.
Επισημαίνοντας την πιο αξιοσημείωτη τάση ο Τόνι Χόρελ, CEO του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας της Colliers International δήλωσε: «Σημαντικοί επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο προσεκτικοί κατά την επιλογή της τοποθεσίας των επενδύσεων τους. Το στοιχείο αυτό υποστηρίζεται από τα κυριότερα θέματα που ανακαλύψαμε κατά την ερώτηση σχετικά με τις επενδυτικές στρατηγικές τους. Παρατηρήθηκε ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να εξετάσουν πρώτα τη χώρα τους και, όταν στρέφονται προς διεθνείς ευκαιρίες, να είναι πιο συγκεκριμένοι για τις επιμέρους αγορές και τους τομείς που τους ενδιαφέρουν».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η διαθεσιμότητα και και το κόστος δανεισμού θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ζήτημα σε ορισμένες περιοχές και ιδιαίτερα στη ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία), λαμβάνοντας υπόψη τις αυστηρές απαιτήσεις δανεισμού και τη χαμηλή σχέση δανείων προς ιδίων κεφαλαίων. Αυτό αποτελεί ευκαιρία για νέους δανειστές με μορφή ασφαλιστικών εταιρειών λόγω αυξανόμενης ζήτησης στην παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, αναμένουμε περισσότερη δραστηριότητα από εξειδικευμένα χρηματοδοτικά σχήματα αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που προσφέρονται σε απευθείας επένδυση ακίνητης περιουσίας».
Τα κύρια σημεία από τη έρευνα διάθεσης επενδυτών 2013 της Colliers περιλαμβάνουν:
– Συνέχιση της ανάκαμψης: Ο όγκος των επενδύσεων αναμένεται να αυξηθεί αργά και σταθερά στις δυτικές αγορές κατά το 2013, ενώ ο αριθμός των κύριων επενδυτικών ευκαιριών ελαττωθεί, καθώς οι επενδυτές θα επικεντρώνονται σε λίγες αλλά κύριες τοποθεσίες.
– Εσωτερικό ή Εξωτερικό: Οι επενδυτές από την Ασία, την περιφέρεια ΕΜΕΑ και τη Λατινική Αμερική παρουσίασαν την υψηλότερη πιθανότητα στο να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις εκτός των περιφερειών τους. Το 40% των χρηματοδοτήσεων των επενδυτών από Ασία προέρχονται εντός της περιφέρειας με τις ΗΠΑ ( 20%) και τη Δυτική Ευρώπη (19%) να παρέχουν σημαντικό κεφάλαιο. Στη Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ παρέχουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των χρηματοδοτήσεων με τη Δυτική Ευρώπη να προσφέρει μέχρι 15%. Οι Καναδοί χαρακτηρίζονται σχεδόν αυτάρκεις με το 78% των επενδύσεων να χρηματοδοτούνται σε τοπικό επίπεδο.
– Ασφαλείς Προορισμοί: Οι επενδυτές συνεχώς αναζητούν ακίνητα στις ίδιες, «ασφαλείς» αγορές, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φραγκφούρτη, το Αμβούργο, το Μόναχο και η Νέα Υόρκη. Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη αποτελούν τις δύο μόνο αγορές που προσδιορίζονται ως βασικές τοποθεσίες επενδύσεων από επενδυτές άλλων περιφερειών. Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε αυτές τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2013, ενώ θα παρακολουθούν τις επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων των ΗΠΑ και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Ευρωζώνη.
– Τοπικά εναντίον Offshore: Παρά το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές προτιμούν να επενδύουν στις τοπικές αγορές τους, υπάρχουν και εκείνοι (περίπου 25%) που τοποθετούν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό. Οι επενδυτές που ψάχνουν τοποθεσίες εκτός συνόρων παρουσιάζουν την τάση να προτιμούν τη Δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, ορισμένοι επενδυτές από Ασία είναι πιθανό να διερευνήσουν ευκαιρίες ακινήτων σε πιο κοντινές αποστάσεις, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
– Ριψοκίνδυνες Επιχειρήσεις: Η διατήρηση πλούτου και η εξασφάλιση εισοδήματος εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για την πλειοψηφία των επενδυτών. Ωστόσο, κατά τους επόμενους έξι μήνες, επενδυτές στις ΗΠΑ, την Ασία και τη Λατινική Αμερική είναι ως επί το πλείστον πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους.
– Τομείς Προτιμήσεων: Οι επενδυτές έχουν σημειώσει ισχυρή προτίμηση στον τομέα των γραφείων από μια παγκόσμια σκοπιά. Στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, ο βιομηχανικός τομέας κατέλαβε την υψηλότερη θέση, ενώ η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία κατέγραψαν αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα.
– Εμπόδια Δανεισμού: Οι περισσότερες αγορές της ζώνης ΕΜΕΑ θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την εξασφάλιση δανεισμού το 2013, ενώ εξειδικευμένες εταιρείες χρηματοδότησης που επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις αναμένεται να καταγράψουν μεγαλύτερη δραστηριότητα. Οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο πιθανοί να επεκτείνουν το δανεισμό τους, ενώ οι επενδυτές στη Λατινική Αμερική παρουσίασαν την τάση να αποφεύγουν τη λήψη μεγαλύτερου δανεισμού.
Περιφέρεια ΕΜΕΑ
Για τη ζώνη ΕΜΕΑ συγκεκριμένα, στα κύρια ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα εξής:
– Παρά τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης και τους φόβους για διάλυση της ευρωζώνης, πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές (60%) θεωρούν αυτή την περίοδο ως κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν, ενώ παρόμοιο ποσοστό ενδιαφέρεται να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο του στο άμεσο μέλλον.
– Το Λονδίνο και μεγάλες Γερμανικές πόλεις συνεχίζουν να προσελκύουν παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον χάρη στην επενδυτική ασφάλεια που παρέχουν. Συγκεκριμένα, το 74% των επενδύσεων στο Λονδίνο προήλθε ή περιελάμβανε διεθνείς πηγές κατά τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
– Η περιορισμένη προσφορά ποιοτικού προϊόντος θεωρείται ως βασικό εμπόδιο, ιδιαίτερα με δεδομένη την εστίαση των επενδυτών σε κεντρικά κτίρια γραφείων και την έλλειψη νέων αναπτύξεων σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση δραστηριότητας από διεθνείς επενδυτές λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα εμφανή σημάδια των αποκρατικοποιήσεων. Κατά το 3ο τρίμηνο του 2012, η πρώτη μεγάλη πώληση μέσω αποκρατικοποίησης ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για τη μεταβίβαση του Δικαιώματος Επικαρπίας για την Εκμετάλλευση για 90 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Development, που ήταν ο υψηλότερος πλειοδότης. Αν και είναι μόνο η αρχή, το παράδειγμα αυτό αναμένεται να επιταχύνει τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι όχι μόνο υπάρχει η διάθεση αλλά και ότι σταδιακά διαμορφώνεται ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις που μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας, την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη. ώστε να αναβιώσουν οι επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και να τονωθεί η διάθεση των επενδυτών.
Η Άννα Βούκοβιτς, managing director της Colliers International Ελλάδας από την πλευρά της σχολίασε: «Το σενάριο “Grexit” αρχίζει να αποκλίνει από τις πρόσφατες προόδους στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Ελλάδας. Το νέο πακέτο διάσωσης πρόκειται να μειώσει αισθητά το δημόσιο χρέος που θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ασφαλή περίοδο. Η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης των πιστώσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να τονώσουν την αγορά των επενδύσεων».
Κοιτάζοντας στο μέλλον, ο Τόνι Χόρελ καταλήγει: «Το 2013 εκτιμάται ότι θα δούμε περισσότερους νέους δανειστές και ενδιάμεσα κεφάλαια να αντικαθιστούν εν μέρει το κενό που δημιουργήθηκε από τις συμβατικές υπηρεσίες χρηματοδότησης. Γενικότερα, το 2013 θα αποτελέσει χρονιά συνεχιζόμενης ανάκαμψης με το όγκο των επενδύσεων να παρουσιάζει μικρή αύξηση, καθώς οι επενδυτές αποδέχονται το νέο πρότυπο και η διάθεση βελτιώνεται».