Την αισιοδοξία της για την οικονομία της Ευρωζώνης του 2013 εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Όπως εκτιμά, ότι θα υπάρξει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και σε αυτό -όπως λέει- θα συμβάλει η βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας παγκοσμίως.
«Πιστεύουμε ότι θα ενταθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα» υποστηρίζει, διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση για τη «στροφή» είναι να εφαρμόσει η Ευρώπη τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα.
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους» επισημαίνει, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενα φιλόδοξα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία. «Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος» αναφέρει, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπιστούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης.
Όπως σημειώνει η τη Deutsche Welle, η αναφορά αυτή παραπέμπει στην φημολογία που θέλει το Βερολίνο να ετοιμάζει πακέτο λιτότητας.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργεί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της τραπεζικής ένωσης.
Η κ. Λαγκάρντ δεν κρύβει ότι πολλές φορές είναι δύσκολη η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. «Ήταν μια πρόκληση, καθώς πρέπει να ενεργούμε από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναζητούμε συναινέσεις» λέει, σημειώνοντας ότι στο μέλλον «δεν θα είναι απαραίτητο να δραστηριοποιείται οικονομικά το ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις». Θα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΔΝΤ θα επικεντρώνει τη δραστηριότητα του στην εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, διευκρινίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Τέλος, χαρακτηρίζει «φιλική» τη σχέση της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις διαφωνίες τους στο ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Είναι φίλος ο κ. Σόιμπλε» δηλώνει, προσθέτοντας: «Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα σημεία, αλλά τον σέβομαι».