Στην ανάπτυξη της παγκόσμιας ενέργειας κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια θα κυριαρχήσουν οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία, ενώ οι βελτιώσεις σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης θα επιταχυνθούν, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των ενεργειακών τάσεων από την ΒΡ , στην έκθεση της “Η επισκόπηση ενέργειας BP 2030”.
Βασικό σενάριο της ΒΡ – ή πιθανότερη προοπτική – είναι η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας να αυξάνεται κατά σχεδόν 40% τα επόμενα είκοσι χρόνια, με το 93% της αύξησης προέρχεται από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) χώρες.
Οι χώρες εκτός ΟΟΣΑ θα δουν το μερίδιο τους στην πίτα της ενέργειας να αυξάνεται γρήγορα από το ήμισυ στα δύο τρίτα. Κατά την ίδια περίοδο, η ένταση της ενέργειας, ένα βασικό μέτρο της χρήσης της ενέργειας ανά μονάδα οικονομικής παραγωγής, αναμένεται να βελτιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από την οικονομική ηγεμονία των χωρών εκτόςτου ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές.
Σύμφωνα με την BP μεταξύ 2010 – 2030 η συμβολή στην ανάπτυξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική ενέργεια και τα βιοκαύσιμα), θεωρείται ότι θα αυξηθεί από το 5% στο 18%.
Το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο και ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι πιθανό να χάσουν μερίδιο της αγοράς. Η συνεισφορά των ορυκτών καυσίμων στην πρωτογενή ενεργειακή ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί από 83% έως 64%.
Στον ΟΟΣΑ η ζήτηση πετρελαίου κορυφώθηκε το 2005 και το 2030 προβλέπεται να επιστρέψει , κατά προσέγγιση, πίσω στα επίπεδα του 1990. Τα βιοκαύσιμα θα αντιπροσωπεύουν το 9% των παγκόσμιων καυσίμων μεταφοράς.