Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010 δείχνουν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι κατά 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19,4 δισ. ευρώ από 30,87 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση 37%, έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι στον περιορισμό του ελλείμματος συνετέλεσε «κυρίως, η μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 9,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5% και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 11.9% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%». Παρά ταύτα, τα έσοδα υστέρησαν έναντι των αρχικών στόχων: τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι στόχου αύξησης 6,0%.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση από την τρόικα.
Το Δημόσιο χρωστάει πάνω από 3 δισ. ευρώ
Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης όπου αποτυπώνονται λεπτομερώς τα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το σύνολο των νέων χρεών των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ προς τον ιδιωτικό τομέα (για έργα και προμήθειες που έχουν γίνει), χωρίς τα παλιά χρέη που των νοσοκομείων που έχουν ρυθμιστεί, έφθαναν στο τέλος Οκτωβρίου τα 2,3 δισ. ευρώ. Μαζί με τα χρέη των νοσοκομείων το ποσό εκτινάσσεται στα 7,6 δισ. ευρώ!
Στα νέα χρέη ύψους 2,3 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν τα 620 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Υπουργείων και των Περιφερειών ως το τέλος Οκτωβρίου, κάτι που ανεβάζει τις συνολικές υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Οκτώβριο του 2010 πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα χρέη σε επίπεδο υπουργείου εμφανίζονται στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων το οποίο συγκεντρώνει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 355 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και πλήττουν τον κατασκευαστικό κλάδο.