Το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση βράβευσης του Λουκά Παπαδήμου από το ΙΟΒΕ.
Όπως είπε, ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος, η βιωσιμότητα του χρέους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επάνοδος μας στις αγορές είναι απαραίτητοι ενδιάμεσοι στόχοι μιας πορείας προς ένα διαφορετικό μέλλον.
Επιπλέον, υποστήριξε πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας και η ανεργία αποτελεί την χειρότερη επίπτωσή του.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η χώρα μας πρέπει και μπορεί να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα πρέπει να εκτελέσει ένα σοβαρό σχέδιο αξιοποίησης των πηγών ενέργειας που θα την καταστήσει από τα πλέον αυτόνομα ενεργειακά κράτη.
Επιπλέον σημείωσε πως η ελληνόκτητη ναυτιλία μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.
Ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορία αγαθών ενώ μίλησε για το παράδειγμα της συμφωνίας της Cosco με τη Hewlett-Packard, αλλά και της συμβολής που μπορεί να έχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως η χώρα μπορεί να κάνει άλματα στην επισκεψιμότητα της αν επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να επεκταθεί.
Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε, που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή θα μπορεί να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον έκανε λόγο για εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα και της βιομηχανίας τροφίμων.
Αναφερόμενος στις ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες, είπε πως είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.
Τέλος παρατήρησε πως η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς μας σχέσεις μπορούν να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω υπομονή ενώ δήλωσε πως αν ξεπεράσουμε το στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος το 2013, το 70% της υπέρβασης μπορεί να διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη. «Το ξέρω ότι η λέξη υπομονή δεν είναι καθόλου εύηχη, δεδομένων των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί η ελληνική κοινωνία. Ωστόσο είναι μια αρετή που δεν μπορεί να λείψει τώρα», είπε.
Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση είναι αντίπαλοι που πρέπει να μας συσπειρώνουν, επεσήμανε. Αντιθέτως, η ευρωπαϊκή προοπτική, η ανάπτυξη, η απασχόληση, η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια είναι στόχοι που πρέπει να μας ενώνουν.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τον Λουκά Παπαδήμο τονίζοντας ότι στο πρόσωπο του εξασφαλίστηκε η απαραίτητη συναίνεση για τη δεδομένη χρονική και πολιτική συγκυρία ενώ ως Πρωθυπουργός, εργάστηκε σκληρά για να αποφευχθεί η χρεωκοπία της χώρας.
Παπαδήμος: Ανάγκη συναίνεσης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο
Την ανάγκη συναίνεσης σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ όπου του απονεμήθηκε το βραβείο αριστείας του Ιδρύματος.
Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μέτρα κατά της ανεργίας, τόνωσης της ζήτησης και της αύξησης της παραγωγής.
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση ωστόσο σημείωσε πως έχουν να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και των προϋποθέσεων μείωσης της ανεργίας.
«Μόνο με ευχές, ιδεολογήματα και αστήριχτες ελπίδες δουλειά δεν γίνεται. Μπορεί να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα για καιρό», κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.