Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών φορέων εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας τονίζει μεταξύ άλλων ότι θεωρεί «αναγκαία την τελική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων», τονίζοντας όμως ότι, «αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Σημείωσε επίσης, ότι η αναμόρφωση αυτή είναι επιβεβλημένη προκειμένου να εμπεδωθεί «αίσθημα δικαιοσύνης αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος». «Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης».
Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών φορέων και υποστήριξε, ότι «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων».
«Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος, που έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον έλληνα πολίτη και συνταξιούχο», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι δε θα χρειαστεί καμιά περαιτέρω παρέμβαση στα εργασιακά, δεδομένου ότι «το ίδιο το ΔΝΤ δεν προτείνει κάτι καινούργιο, δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα» ενώ αναφερόμενος στο μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σημείωσε ότι «θα αξιολογηθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».