Το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε χθες το βράδυ το Eurogroup.
Από το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έλαβαν την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας στον χρόνο ρεκόρ των οκτώ λεπτών, καθώς η Αθήνα είχε εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωζώνης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναπροσαρμογή των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημείωσε, δε, ότι το Eurogroup αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση την απλοποίηση της φορολογίας επί των εισοδημάτων, την προσεχή άνοιξη.
Από την πλευρά, του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι μετά τη θετική εισήγηση της τρόικας, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ότι το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου.
Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, διότι η Ελλάδα ικανοποίησε τις προαπαιτούμενες δράσεις. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.
Όσον αφορά στην αποχώρηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την προεδρία του Eurogroup, o κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τον ευχαρίστησε, εκ μέρος του ελληνικού λαού, γιατί «καθοδήγησε την κρίσιμη και δύσκολη συζήτηση για την Ελλάδα με μεγάλη μαεστρία και συναισθηματική νοημοσύνη».
«Χάνουμε ένα μεγάλο διαπραγματευτή και ηγέτη που πάλεψε πολλά χρόνια για το ευρωπαϊκό ιδεώδες με πραγματικά υποδειγματικό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Ερωτηθείς, δε, για τον νέο επικεφαλής του Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας τον χαρακτήρισε «μετριοπαθή πολιτικό», λέγοντας ότι παρουσίασε ένα αρκετά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο όραμα για την ευρωζώνη, το οποίο δίνει έμφαση στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την πειθαρχία».
Κατά τον γενικό απολογισμό της οκτάχρονης θητείας του, ως πρόεδρος του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Έμαθα να αγαπώ περισσότερο την Ευρώπη. Θαυμάζω τις απίστευτες προσπάθειες της Ελλάδας, για την οποία θρέφω θαυμασμό και αγάπη». Παράλληλα, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να ανταμειφθούν.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, 22:22