Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση που ελήφθη στη διυπουργική σύσκεψη της Τρίτης σχετικά με το «κούρεμα» έως και 20% των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (εργαστηριακοί γιατροί, ελευθεροεπαγγελματίες ακτινολόγοι κλπ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφάσισαν να προχωρήσουν την 1η Φεβρουαρίου σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αν δεν ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα:
– Ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων του Οργανισμού.
– Άμεση αποπληρωμή των απαιτήσεων που αφορούν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012, όπως αυτές καταβλήθηκαν ήδη στους φαρμακοποιούς.
– Χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των παλαιών οφειλομένων (5ετίας), με καταληκτική ημερομηνία ανακοίνωσης την 28η Φεβρουαρίου 2013.
Επίσης, ζητούν να μην γίνει στις παλαιές οφειλές «κούρεμα» μεγαλύτερο απ’ αυτό που έγινε στους φαρμακοποιούς.
«Με δεδομένο ότι το “κούρεμα” των φαρμακοποιών θεσμοθετήθηκε στο 3,5% για τα οφειλόμενα έως 31/12/2011, οι υπόλοιποι πάροχοι απαιτούμε αντίστοιχη μεταχείριση, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση (οφειλές 5ετίας, μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, σταθερές τιμές από το 1991, εκπτώσεις επί του Κρατικού τιμολογίου και χρήση αναλωσίμων)», τονίζουν.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) σημειώνουν ότι οι γιατροί, στους οποίους θα γίνει «κούρεμα», είναι τρία χρόνια απλήρωτοι, «έχουν καταρρακωθεί σε όλα τα επίπεδα και αντιμετωπίζουν σοβαρά πλεον πρόβλημα για την καθημερινή τους επιβίωση».
Την αντίδρασή τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
«Τα τελευταία χρόνια υπήρξαμε θεατές αλλεπάλληλων και ισοπεδωτικών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες από το 72% κατρακύλησαν στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Επιπλέον, αντιμετωπίσαμε το δραστικό ¨κούρεμα¨ των ομολόγων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε για την αποπληρωμή των νοσοκομειακών χρεών και μας επιβλήθηκε η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Κι ενώ η επιβίωσή μας ήταν πια σαφώς υπό διακινδύνευση, το τελειωτικό χτύπημα το έδωσαν το rebate, το κλιμακωτό rebate και το clawback που υποχρεωθήκαμε να καταβάλλουμε προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, ποσά που αντιστοιχούν συνολικά στο 20% των πωλήσεων των επιχειρήσεών μας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος. «Οταν τελικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία “σβήσει”», προσθέτει, «θα αναρωτιούνται γιατί δεν καταφέραμε να συνηθίσουμε τη συνταγή τους».