Την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας.
Με την επιστολή της η ΕΣΕΕ ζητά την ένταξη της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στην επικείμενη υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας των εμπόρων, δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος από όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ, καθώς και «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα οφειλών, τόσο προς τον ΟΑΕΕ όσο και προς το ΙΚΑ.
Ειδικότερα, με την έκδοση υπουργικής απόφασης η Συνομοσπονδία επιθυμεί «να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση Φ4 0035/ οικ.5136/ 413/ 2011, ώστε να καλύψει για μία διετία και όσους από τους συναδέλφους έχουν μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ». Η συγκεκριμένη τροποποίηση, όπως σημειώνεται, είναι δίκαιη γιατί θα καλύψει, σε μία δυσχερή εποχή, ανθρώπους που έχουν στηρίξει στο παρελθόν τον ασφαλιστικό φορέα, δεν συνεπάγεται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος και θα ενισχύσει σημαντικά το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και δύσκολων αποφάσεων.
Η ΕΣΕΕ αναφέρεται στην παρέμβαση του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δυνατότητα υποβολής μηνιαίας αναλυτικής δήλωσης εισφορών μέσω Διαδικτύου, θα έχουν μόνο επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εξοφλήσει ή έχουν επιλύσει με διακανονισμό διαφορές που είχαν εντοπιστεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν εξοφλήσει ή δεν έχουν διακανονίσει, το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής θα κλειδώνει και δεν θα είναι δυνατή η σχετική υποβολή. Αυτό, εκτιμά η Συνομοσπονδία, θα έχει ως συνέπεια τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εν λόγω επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ και την αδικαιολόγητη αποστέρηση του Ιδρύματος από σημαντικά έσοδα.
Για τον λόγο αυτό, ζητά την αναστολή του αποκλεισμού των επιχειρήσεων, που έχουν οφειλές τις οποίες δεν έχουν ρυθμίσει, από το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής, καθώς δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται το σύστημα αυτό ως εργαλείο «ψυχολογικής πίεσης» προς τους επιχειρηματίες, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, αρκετή πίεση έχουν, ήδη, από την ύφεση και την παρατεταμένη οικονομική κρίση και ορισμένοι από αυτούς είναι θαύμα πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν ακόμα.
Τέλος, η ΕΣΕΕ υποβάλει, εκ νέου, παλαιότερο αίτημα για κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρηματιών, τόσο προς το ΙΚΑ όσο και προς τον ΟΑΕΕ, «η οποία αντίστοιχα θα σταματήσει την διαδοχική επιβολή προστίμων και πρόσθετων εισφορών, που διογκώνουν τεχνητά το χρέος, κάνοντάς το εξωπραγματικό και στην πράξη μη εξυπηρετούμενο». Μετά την κεφαλαιοποίηση το νέο «παγωμένο» κεφάλαιο χρέους θα μπορεί, κατά την ΕΣΕΕ, να συνιστά αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ταμείο και τον υπόχρεο, ο οποίος, καταβάλλοντας, πλέον, κανονικά τις εισφορές του, θα μπορεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα.