Επίθεση στους «επαγγελματίες διαμαρτυρόμενους», αφήνοντας αιχμές και προς την ΠΟΕ – ΟΤΑ, -χωρίς, πάντως, να την κατονομάζει-, για σύμπλευση με «κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών», εξαπέλυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός, με επίκεντρο τις αντιδράσεις για την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.
Παρά τις διαμαρτυρίες του Δήμου Φυλής, κατοίκων, τοπικών φορέων και των συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΟΤΑ έγινε κανονικά, την Τρίτη (29.1.2013) η κατάθεση φακέλων ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου στη Δυτική Αθήνα (Λιόσια). Προσφορές υπέβαλαν οι εξής επτά διαγωνιζόμενοι, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα:
1. Ενωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
2. Ενωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ
3. Ενωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
4. Ενωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
5. Ενωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ ΑΕ
6. Ενωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT AE – ENVITEC AE
7. Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ
Την ίδια ώρα, όμως, ξεδιπλώνεται σφοδρή σύγκρουση για τα σκουπίδια. Από τη μια είναι η κυβέρνηση, ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής και από την άλλη όσοι αντιδρούν στον προωθούμενο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Μάλιστα, πέρα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι διαφωνούντες -δημοτικές Αρχές, δημοτικές παρατάξεις, κάτοικοι, εργαζόμενοι στους δήμους- επιστρατεύουν νομικά μέσα, όπως μεταξύ άλλων προσφυγές στο ΣτΕ και στα όργανα της ΕΕ.
Ο κ. Σγουρός εξαπέλυσε πυρά εναντίον όσων οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, προειδοποιώντας ότι δεν θα κάνει πίσω. «Δίνουμε τέλος σε μια αμαρτωλή ιστορία δεκαετιών που κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς αντίκρισμα», υπογράμμισε ο κ. Σγουρός.
Μάλιστα, εγκάλεσε όσους επικαλούνται προσφυγές και καταγγελίες στις υπηρεσίες της ΕΕ ότι «ψαρεύουν σε θολά νερά». Και αντί άλλης απάντησης προτίμησε να δώσει στη δημοσιότητα επιστολή που του απέστειλε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής της ΕΕ και εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων. Οπως επεσήμανε ο κ. Σγουρός η ΕΕ ζητά ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να συμβασιοποιηθούν τα έργα μέσα στο 2013 και να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.
Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ καυτηρίασε, εν τω μεταξύ, τη μέχρι σήμερα τακτική αδιαφάνειας και κατασπατάλησης πόρων, σημειώνοντας ότι «με τα χρήματα που έχουν δοθεί για το θάψιμο των σκουπιδιών και για αντισταθμιστικά οφέλη θα είχαμε φτιάξει τέσσερις φορές εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων και δεν θα ήμαστε ουραγοί στην Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα, ούτε θα κινδυνεύαμε με την επιβολή υψηλότατων προστίμων».
Υπερασπίστηκε το νέο σχεδιασμό, με τον οποίο, όπως τόνισε, η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται πιο φιλική στο περιβάλλον, σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ «η καθαριότητα δεν ιδιωτικοποιείται και ο πολίτης ωφελείται από τις νέες υποδομές που δημιουργούνται».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αίρεται η μονομερής περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής, αφού η διαδικασία αποκεντρώνεται και με τα νέα εργοστάσια δεν θα θάβονται οι σημερινές τεράστιες ποσότητες.
«Ας μας πουν αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν, επειδή εφαρμόζουμε τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, πού πήγαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε.
Και πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά συνδικαλιστών στους δήμους και της ΠΟΕ ΟΤΑ: «Οι επαγγελματίες “διαμαρτυρόμενοι” αντιδρούν, επειδή θίγονται κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών και κάποιοι χάνουν το ρόλο του ρυθμιστή που κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα εκβίαζε την κοινωνία με την απειλή του κλεισίματος της χωματερής. Το έχουμε ξαναδεί το έργο».
Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Λιόσια) είναι τα εξής:
– Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Λιόσια) εκτιμάται κατά μέγιστο σε 400.000 τόνους. Η ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί περαιτέρω μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
– Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
– Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
– Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.
– Η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.