Την ανάγκη για άμεση αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ώστε να αποφευxθούν νέα μέτρα που θα πληρώσουν οι «συνήθεις ύποπτοι» μισθωτοί και συνταξιούχοι, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας «7 Ημέρες Οικονομία».
Όπως αναφέρεται, οι στόχοι για τα έσοδα του 2013 δεν θα επιτευχθούν χωρίς ριζικές αλλαγές στη δομή του φορολογικού συστήματος ενώ υποστηρίζεται πως θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή μιας σειράς από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα των δημοσίων εσόδων. Οι κυριότερες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:
– Την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών σύμφωνα με το αντίστοιχο πρόγραμμα συγχωνεύσεων / καταργήσεων.
– Την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου των Φορολογικών Αρχών.
– Τον έλεγχο και την αξιολόγηση σχετικά με την επίτευξη των μηνιαίων στόχων για τα έσοδα.
– Τον καθορισμό συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων για τους φορολογικούς ελεγκτές και την 6μηνιαία αξιολόγηση των τελευταίων.
– Την πρόσληψη 200 εξωτερικών ελεγκτών και τη μετακίνηση προσωπικού των ΔΟΥ (2.000 άτομα) με αντίστοιχη εμπειρία, στον τομέα εσόδων.
– Τον καθορισμό μηνιαίων στόχων και αντίστοιχη αξιολόγηση επίτευξης αναφορικά με την είσπραξη παλαιών φορολογικών χρεών προς το Δημόσιο και προστίμων.
– Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την είσπραξη παλαιών φορολογικών χρεών προς το Δημόσιο και προστίμων.
Παράλληλα, στον οικονομικό δελτίο της Eurobank παρατηρείται πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, χάρη στη μεγάλη μείωση των εισαγωγών καθώς και των πληρωμών για τόκους και την αύξηση των εξαγωγών.
Επιπλέον, αυξάνεται ο ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενώ αρνητική είναι η πιστωτική επέκταση.
Τέλος, σύμφωνα με τους αναλυτές, η μείωση των περιθωρίων αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων οδηγεί σε βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης για την οικονομία της χώρας.