Το μέγεθος των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά την επόμενη δεκαετία, επισημαίνεται στο νέο τεύχος της έκδοσης «Οικονομία και Αγορές» που εξέδωσε σήμερα η Eurobank.
Σημειώνεται ότι το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20% κατά τη χρονική περίοδο 2008-2012 και αναμένεται περαιτέρω πτώση της τάξης του 5% το 2013.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα και το άνοιγμα της οικονομίας στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να βελτιώσει το κατά κεφαλήν εισόδημα (σε όρους αγοραστικής δύναμης) κατά περίπου 1% ετησίως σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2020.
Πιο συγκεκριμένα, η αναμενόμενη πτώση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 18,5% κατά τη δεκαετία 2000-2010 στο 13% του ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία) θα μπορούσε να συνεισφέρει 0,8% ετησίως στο ρυθμό μεταβολής του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντιστοίχως, η αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (από 54,6% κατά τη δεκαετία 2000-2010 στο 70,0% κατά την επόμενη δεκαετία), σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα μπορούσε να προσθέσει στο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με τη Eurobank, η βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας αναμένεται να προέλθει από αύξηση της δυναμικότητας των εξαγωγικών τομέων της, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης. Αναγκαία προϋπόθεση για να μπει η ελληνική οικονομία σε μια νέα τροχιά διατηρήσιμης και μακροχρόνιας υψηλής ανάπτυξης είναι η επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, επισημαίνει η τράπεζα.
Δεδομένου ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή του χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα, το επίμαχο ζήτημα είναι το κατά πόσο η οικονομία θα καταφέρει να επανέλθει σε μια νέα τροχιά βιώσιμης και υψηλής ανάπτυξης, τονίζεται στη μελέτη της Eurobank.