Για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση είναι το συμπέρασμα στο οποίο συνέκλιναν οι περισσότεροι από τους ομιλητές της ανοικτής συζήτησης με κεντρικό τίτλο «Το μέλλον της Ευρωζώνης: Προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικών», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο της συνάντησης το «Euro 50» με θέμα «η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι» και φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.
Στη συζήτηση προέδρευσαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της CNP Assurances και πρώην Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας,κ. Edmond Alphandery, ενώ συμμετείχαν οι κύριοι, Daniel Cohen, οικονομολόγος καθηγητής του Paris School of Economics Jorge, Braga de Macedo, καθηγητής των Οικονομικών, πρόεδρος του Tropical Research Institute, ο Laurent Cohen-Tanugi, συγγραφέας Niels Thygesen καθηγητής των Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Luigi Spaventa καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Wolfgang Munchau οικονομικός αναλυτής, αρθρογράφος των Financial Times.
«Η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, ενώ στη συνέχεια έθεσε τέσσερα ερωτήματα ως προβληματισμό, τον κίνδυνο για επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ιδέα του ευρωομολόγου και ενδεχόμενες πολιτικές ανάπτυξης.
«Ένα υπερτιμημένο ευρώ έχει επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» είπε η κ. Κατσέλη επισημαίνοντας ότι σήμερα στην ευρωζώνη έχουν σταματήσει τα έργα υποδομών και οι πολιτικές για την ανάπτυξη ενώ τόνισε ότι έχουν βγει από την ατζέντα οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχιας.
Στη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Edmond Alphandery, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ταμείο μπορεί να προσφέρει αν είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο και πρότεινε την αγορά εκ μέρους του Ταμείου μέρους του χρέους των χωρών της περιφέρειας με τη μέθοδο των swaps. Η αγορά αυτή θα πρέπει να γίνει με μεγάλη έκπτωση και για σημαντικό μέρος του χρέους ώστε να έχει θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά των υπερχρεωμένων χωρών. «Χρειαζόμαστε» είπε «μια άμεση απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται για τη βιωσιμότητα των οικονομιών των χωρών αυτών», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την μονομερή χρήση του ευρωομολόγου κάτι που, όπως ανέφερε, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη Γερμανία, ενδεχομένως και σε άλλες χώρες.
Ο οικονομικός αναλυτής κ. Wolfgang Munchau εξέφρασε την άποψη ότι είναι θα είναι πολύ δύσκολο για την Πορτογαλία να παραμείνει έξω από την κρίση, καθώς συνδυάζει την απώλεια εμπιστοσύνης, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση δεν θα φθάσει μέχρι την Ισπανία για την οποία είπε ότι θα την τοποθετούσε σε μια κατάσταση «μακροχρόνιας αφερεγγυότητας». Εν συνεχεία εξέφρασε ανησυχία για το Βέλγιο, όπου εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν προβλήματα εξαιτίας κυρίως της πολιτικής αστάθειας και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στην ευρωζώνη μια κοινή συνισταμένη στην αγορά εργασίας, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης.
Η συνάντηση του φόρουμ Euro 50 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, και φιλοξενήθηκε από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, η οποία είναι μόνιμο μέλος του. Το φόρουμ Euro50 δημιουργήθηκε το 1998 για το «Euro 50» ως ένα φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.