Παρότι οι αποφάσεις για τη φορολόγηση ακινήτων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, οι κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία για τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ πέραν του οποίου θα επιβάλλεται ο νέος ενιαίος φόρος των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος που καταβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΦΑΠ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως αναφέρει το “Έθνος”, ανοιχτό παραμένει το θέμα της κλίμακας, παρότι συμφωνήθηκε ότι ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι χαμηλότερος από 2% και ο πρώτος συντελεστής θα ξεκινά από το 0,1%. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 2% να επιβληθεί σε όσους κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, που ξεπερνά για παράδειγμα τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για κάθε φυσικό πρόσωπο θα γίνεται ο υπολογισμός του νέου φόρου με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα, στην οποία το πρώτο κλιμάκιο θα αφορά φορολογητέα αξία μέχρι 50.000 ευρώ και θα είναι αφορολόγητο.
Για ζευγάρι θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ. Το τμήμα της αξίας το οποίο βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση 6-8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το 0,1%.
Στον νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων, εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.). Για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου.