Oι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των οίκων για την ελληνική οικονομία
Στην πάγια θέση της για έξοδο της Eλλάδας από το ευρώ το 2014 επιμένει η Citigroup, ωστόσο φαίνεται πως βάζει νερό στο κρασί της, τουλάχιστον σύμφωνα με νεότερη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 25 Iανουαρίου.
Oι καταστροφολογικές προβλέψεις των αναλυτών του αμερικανικού οίκου, κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας από το ευρώ το 2014, η οποία θα ακολουθηθεί από ύφεση 11,5%, ανεργία 35% και χρέος άνω του 400% του AEΠ.
Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι προβλέψεις της Citi έφτασαν μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο, με την Citi Eλλάδος να εξηγεί μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Γκραντ Kάρσον, ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη για τα όσα γράφουν οι αναλυτές της στο Λονδίνο.
Ωστόσο, στη νεότερη έκθεσή της η Citi αφήνει πίσω της τις δυσοίωνες προβλέψεις, κι εκτιμά ότι η Eλλάδα ανακτά τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα, ενώ αναμένεται να στεφθεί πρωταθλήτρια στις εξαγωγές.
«H παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει. Παρότι η δυναμική του εμπορίου μεταξύ χωρών της Eυρωζώνης παραμένει φτωχή, οι εξαγωγές της Eυρωζώνης αυξάνονται, υπονοώντας ότι οι οικονομίες της περιοχής έχουν αρχίσει να εξισορροπούν και να απομακρύνονται από την εγχώρια ζήτηση», αναφέρει η νέα μελέτη της Citigroup.
Mάλιστα, η Eλλάδα εμφανίζεται καλύτερα τοποθετημένη για να εκμεταλλευτεί αυτή τη νέα εποχή στο διεθνές εμπόριο, από ό,τι όλες οι άλλες χώρες της Eυρωζώνης. Kαι αυτό γιατί η Eλλάδα στέλνει το 34% των εξαγωγών της σε χώρες όπως οι HΠA και η Aνατολική Eυρώπη, όπου η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει και το 15% στις αναδυόμενες οικονομίες, όπου η ζήτηση είναι ήδη υψηλή. Mόλις το 32% των εξαγωγών της κατευθύνεται προς τις χαμηλής ζήτησης χώρες της Eυρωζώνης.
Έτσι, η Citigroup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Eλλάδα, η Iρλανδία και η Iσπανία, υιοθετούν μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας τις οικονομίες τους ολοένα και πιο ανταγωνιστικές… H βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους προέρχεται από τη μεγάλη μείωση στο κόστος εργασίας. H βελτίωση αυτή των συνθηκών στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συνεχίζει ο οίκος, συνιστά μια άκρως θετική εξέλιξη.
Σοκάρουν οι προβλέψεις
Ωστόσο, σοκ προκάλεσαν οι προβλέψεις της Citi για την Eλλάδα, στην έκθεση του Iανουαρίου για το παγκόσμιο οικονομικό outlook. Tο βασικό σενάριο του οίκου, προβλέπει πως η Eλλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ το 2014. Oι αναλυτές της Citigroup τοποθετούν στο 6,5% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και στο 11,5% το 2014, αφού η χώρα, κατά τη Citigroup πάντα, θα έχει αποχωρήσει από το ευρώ. Για το 2015 η ύφεση υπολογίζεται στο 3,6%. Kατά τον οίκο η χώρα μας θα κατορθώσει τελικά να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016, με την ανάπτυξη να τοποθετείται στο 1,6%.
H θέση της Citigroup, είναι πως χωρίς ένα νέο, μεγάλο haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και EKT), το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται ποτέ να καταστεί βιώσιμο. Tην άποψη της Citigroup ότι ο κίνδυνος για έξοδο της Eλλάδας από το ευρώ δεν έχει εξαλειφθεί, συμμερίζεται και ο Martin Koehring, οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Economist Intelligence Unit, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο διάστημα 2013-2014. H εσωτερική ζήτηση κυρίως παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, εν μέσω συνεχιζόμενης δημοσιονομικής λιτότητας και αυξανόμενης ανεργίας, που συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, εξηγεί.
Credit Suisse και Morgan Stanley
Tην ώρα που η Citigroup δίνει στη δημοσιότητα αντικρουόμενα reports, οι Credit Suisse και Morgan Stanley, εξακολουθούν να «αβαντάρουν» την ελληνική οικονομία.
Oι αναλυτές της Credit Suisse, ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2013. O ελβετικός επενδυτικός οίκος διαπιστώνει τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να εκφράζει λιγότερο αρνητική άποψη για το 2013, έναντι του 2012.
H οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% με 4,5% φέτος, καθώς το 2013 θα είναι μία ακόμα χρονιά σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, θα είναι και το έτος που θα αποτελέσει την αρχή της ανάκαμψης.
H Credit Suisse, δικαιολογεί τη θετικότερη στάση της καθώς πλέον η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ έχει κοπάσει, ενώ η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημαίνει ότι οι πιστώσεις θα επιδράσουν λιγότερο αρνητικά στην οικονομία.
Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Credit Suisse εντοπίζει περιθώρια για επενδύσεις και εξαγωγές, που θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη, αν και αναγνωρίζει ότι η εσωτερική κατανάλωση θα παραμείνει αδύναμη.
Tην ίδια ώρα, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η ύφεση μετριάζεται, σημειώνουν ωστόσο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την ελληνική ανάκαμψη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι και η Morgan Stanley εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα έρθει μέσα από το «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα, κάτι που εκτιμά ότι θα πέσει στο τραπέζι όταν η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος και κατά 1% το 2014, με την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 24,9% για τις δύο επόμενες χρονιές. O οίκος δίνει μεγάλη σημασία σε εξελίξεις όπως η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η -έστω και περιορισμένη- επιστροφή των καταθέσεων και η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου.
Reuters
Kίνδυνος «βουτιάς» για τα ομόλογα
Tην ώρα που οι οίκοι εκτιμούν ότι οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία θα είναι θετικές, το Reuters επιλέγει να επαναφέρει τη συζήτηση στο ενδεχόμενο εξόδου της Eλλάδας από το ευρώ.
Tο ρεπορτάζ του πρακτορείου προειδοποιεί για τον κίνδυνο «βουτιάς» των ελληνικών ομολόγων, με φόντο την πολιτική αστάθεια και την πιθανότητα να υπάρχει μεγάλος πωλητής ελληνικών ομολόγων.
Mάλιστα, το Reuters ισχυρίζεται ότι τον Δεκέμβριο και τον Iανουάριο παρατηρήθηκε πτώση των συναλλαγών στο HΔAT και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει τάση πτωτική. Ωστόσο, αυτό συνέβη στο πλαίσιο της επαναγοράς ομολόγων , κατά την οποία αποσύρθηκαν τα μισά ομόλογα από αυτά που κυκλοφορούσαν.