Ανάκαμψη από το τέλος του 2013 περιμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς όπως επισημαίνει οι επενδυτές και οι καταθέτες ξαναβρίσκουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.
Μιλώντας στη τηλεόραση του Bloomberg, «το πιο σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η υποχώρηση του φόβου ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Αυτό είναι ο καταλύτης. Τώρα περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, επομένως οι άνθρωποι φέρνουν πίσω τα χρήματά τους στις τράπεζες».
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης. Μια ανάκαμψη μπορεί να εμφανιστεί σε μηνιαία ή σε τριμηνιαία βάση προς το τέλος του έτους, εκτιμά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Συμφώνησε με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για επιστροφή στην ανάπτυξη (σε ετήσια βάση) κατά 0,6% το 2014. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος 4,2%.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία της αγοράς για το ότι η εμπιστοσύνη επανέρχεται, επισημαίνοντας την αύξηση στις τιμές των ομολόγων και των ροών καταθέσεων στις τράπεζες. Οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, τονίζει πώς το 2013 θα είναι ένα «πολύ δύσκολο έτος», υπογραμμίζοντας τις επενδυτικές ανησυχίες ότι η κοινωνική ταραχή μπορεί να αναζωπυρωθεί. «Έχουμε κόψει μισθούς, έχουμε κόψει συντάξεις, οι φόροι αυξήθηκαν, επομένως πρόκειται να είναι ένα πολύ δύσκολο έτος. Οι αγρότες είναι στους δρόμους, οι ναυτεργάτες είναι στους δρόμους. Προσπαθούμε να κάνουν το καλύτερο δυνατό», τόνισε.
Αναφορικά με την επιστολή που περιείχε σφαίρα στο εσωτερικό της που έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν θορυβήθηκε από το γεγονός. Πρόσθεσε ακόμη σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από την OAO Gazprom, και του ΟΠΑΠ, ως τις πιο σημαντικές.
Σχολίασε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη, ό,τι και εάν είναι. «Θα χαιρέτιζα μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Δεν θέλουμε μειώσεις που να προκαλέσουν ζημιές στις άλλες πλευρές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε δε ανησυχίες για το υψηλό επίπεδο του ευρώ, αν και δεν θα περιορίσει την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες έχουν κυρίως προορισμό άλλες χώρες της ευρωζώνης. Επίσης, δήλωσε ότι οι μέχρι στιγμής κρατήσεις στον κλάδο του τουρισμού είναι «πολύ καλές».
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαφοροποίηση των όρων, ενώ διευκρίνισε πως η δημιουργία μιας «bad bank» για να αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «δεν αποτελεί προτεραιότητα».
Επαναδιατύπωσε επίσης τη δήλωση του Α. Σαμαρά από το 2012, ότι οι πρόσφατες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις θα είναι και οι τελευταίες.
«Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του δηλώνοντας πως έχουν επιβάλει πολλά μέτρα στην ελληνική οικονομία. Δε νομίζω πως περαιτέρω λιτότητα είναι λύση στο πρόβλημα. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε.