Το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η απόφαση του Euro Working Group για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα είναι στη διαδικασία της εφαρμογής των προαπαιτούμενων του Φεβρουαρίου που περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου μαζί με τους τριετείς προϋπολογισμούς για τους φορείς του δημοσίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για την εκταμίευση θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την πλευρά της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου συνεχίζονται και δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια απόφαση πριν από τον Μάρτιο.
«Ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έχει σημειώσει η τρόικα στην κατεύθυνση της οριστικοποίησης του προγράμματος μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και σε αυτό το πλαίσιο οι συζητήσεις εστίασαν στις ανησυχίες που απομένουν σχετικά με το θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», δήλωσε.
«Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται μια ανεξάρτητη αξιολόγηση που θα διενεργηθεί από εταιρεία του ιδιωτικού τομέα και ζητήσαμε από την τρόικα και τις κυπριακές αρχές να συμφωνήσουν στους όρους για την αξιολόγηση μέσα στο επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επισημαίνοντας μόνο ότι στη συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών εστίασαν στις πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αντιμετώπιση των πρακτικών ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για «τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος» όπως σημείωσε παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο για το ενδεχόμενο ενός κουρέματος στο χρέος όσο και στις καταθέσεις.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σημείωσε ότι πρόθεση της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο πρόγραμμα της Κύπρου.
«Δουλεύουμε για να βρούμε μια λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου» τόνισε.
Θέμα προσαρμογής του προγράμματος έθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας
Το ζήτημα του λάθους πολλαπλασιαστή στη «συνταγή» του ΔΝΤ έθεσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας εμμέσως θέμα προσαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα όσον αφορά την ύφεση.
Το Ταμείο πρέπει «να ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσφατη σχετική παραδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, αλλά και άλλων στελεχών του, ακόμη και της ίδιας της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε στο Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλησαν να ανοίξουν τέτοιο θέμα σε αυτήν τη φάση.