«Η συζήτηση για το ζήτημα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή δεν βοηθά και κινδυνεύει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε κατά τα τελευταία χρόνια, με πολλαπλές ολονύχτιες συζητήσεις», σημειώνει -μεταξύ άλλων- ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, σε επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη χώρα μας, παρατηρεί πως «οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας», ενώ επισημαίνει τα «προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος» της χώρας μας τα πρώτα χρόνια.
Ο κ. Ρεν ήδη στο Ecofin της Τρίτης έβαλε «φρένο» στις κυβερνητικές φιλοδοξίες για χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, καθώς, σχολιάζοντας τα περί λάθους στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης υποστήριξε πως «όλα αυτά είναι απλοϊκά» και τόνισε πως «το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό».
Πιο αναλυτικά, στην επιστολή του, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Ρεν, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας.
Πράγματι, σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ, υποστήριξε ότι η συσχέτιση της υποαπόδοσης της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος “αποτελεί μια σοβαρή παρερμηνεία των ιστορικών στοιχείων και της ανάλυσης του ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές”.
Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης την άνοιξη του 2010.
Ωστόσο, η επίμονη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής τα πρώτα του προγράμματος είχαν σαν αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην μπορεί να επωφεληθεί από τις θετικές επιπτώσεις της εμπιστοσύνης, που θα έπρεπε να είχε μετριάσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από το περασμένο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει αποφασιστικά σε σωστή τροχιά. Στην Ελλάδα πλέον έχουν επιτευχθεί πολλά όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία στο Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο απομάκρυνε την βλαπτική αβεβαιότητα που επικρεμόταν πάνω από την Ελλάδα για πολύ καιρό και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης.
Τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να διασφαλίσει μέσα από την αποφασιστική εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ότι η εμπιστοσύνη αυτή συνεχίζει να αναπτύσσεται».