Επίσημη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ κάνει λόγο για ποσοστό ίσως μεγαλύτερο από το 30%
Μετά την στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη συρρίκνωση των εσόδων του δημοσίου τον Ιανουάριο κατά 16% σε σύγκριση με το “ταμείο” του Ιανουαρίου του 2011 (ή 770 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος), ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και για εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές.
Κατά τις πληροφορίες, τα έσοδα του ΙΚΑ τον Ιανουάριο συρρικνώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% κι αντί της πρόβλεψης για είσπραξη 1,05 δισ. ευρώ κινήθηκαν λίγο πάνω από 900 εκατ. ευρώ.
Ακόμη μεγαλύτερη, πάνω από 15%, είναι η πτώση των εσόδων του ΟΑΕΕ (του ταμείου ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων) καθώς αυξάνεται ο αριθμός εμπόρων, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Και στις δυο περιπτώσεις οι επιμέρους δείκτες όπως η πτώση των εσόδων από ΦΠΑ που ανήλθε σε 17% τον περασμένο μήνα ή η αύξηση του αριθμού των ανέργων σε ποσοστό πάνω από 26% στις αρχές του έτους δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία σαρώνεται από πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ύφεσης.
Τα οικονομικά του ΙΚΑ επιδεινώνονται καθώς όσοι πληρούσαν τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012 έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι, το 2012 να υποβληθούν 117.306 αιτήσεις συνταξιοδότησης (για κύρια και επικουρική σύνταξη) έναντι 61.530 το 2011, 18.772 το 2010 και 23.872 το 2009.
Αθροιστικά την τετραετία της μεγάλης ύφεσης συνταξιοδοτήθηκαν από το ΙΚΑ πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι και απονεμήθηκαν περισσότερες από 221.000 συντάξεις (κύριες και επικουρικές).
Η μελέτη του ΚΕΠΕ
Η συνολική εικόνα για την πορεία της πραγματικής οικονομίας θα αποτυπώνεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι η οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της, η ύφεση θα είναι πάνω από 4,1% για το 2013 και το αποτέλεσμα θα είναι το ποσοστό ανεργίας να εκτιναχθεί στο 30%!
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για το ΚΕΠΕ είναι ο (σχεδόν) μηδενισμός του ελλείματος του εμπορικού ισοζυγίου εντός του έτους.
Ανάλογη πρόβλεψη για την ανεργία έχει διατυπώσει εδώ και μήνες το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, αλλά ο θεσμικός ρόλος του ΚΕΠΕ είναι αυτός που δίνει βαρύτητα και πολλαπλασιάζει τηυν ανησυχία που επικρατεί σε σοβαρούς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Άλλωστε το φαινόμενο αυτό και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας είχε επισημάνει πρό μηνός ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σημειώνοντας μάλιστα ότι θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα κι από το σημείο ανάκαμψης της οικονομίας για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Οι εξελίξεις αυτές, που δεν είναι κρυφές, αλλά αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα και εξετάζονται προσεκτικά στο οικονομικό επιτελείο, πυροδοτούν ένα νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ (που είναι αναμενόμενη), αλλά κυρίως μεταξύ των τάσεων που υποβόσκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.