Σε δύο μέτωπα έχουν χωριστεί οι εκπρόσωποι των χωρών στη σύνοδο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως (G20) που γίνεται στη Μόσχα και προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος για τη νομισματική πολιτική και τον κρατικό δανεισμό.
Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι υποστηρικτές της επιθετικής ανάπτυξης και από την άλλη οι υπέρμαχοι της λιτότητας.
Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών πολλών χωρών να αντλούν χρήματα στα τραπεζικά τους συστήματα δημιουργούν τον κίνδυνο της «ανταγωνιστικής υποτίμησης» των νομισμάτων καθώς τα περισσότερα κράτη προσπαθούν να τονώσουν τις εξαγωγές τους κατασκευάζοντας ένα ασθενέστερο νόμισμα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ελαφρώς απογοητευμένος ότι οι χαλαρές κουβέντες για τα νομίσματα είναι «ακατάλληλες, άκαρπες και αυτοκαταστροφικές».
Η σύνοδος των G20 έρχεται λίγες μέρες μετά την συνάντηση εκπροσώπων των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7) που σε ανακοίνωση τους επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους για τις καθορισμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δε θα υπάρξει μεμονωμένη ανακοίνωση για τις ισοτιμίες, αλλά το κύριο ανακοινωθέν δε θα συμφωνεί με την απόφαση των G7 να μη στοχεύσουν τα νομίσματα.