Τη δυναμική προώθηση του ευρωομολόγου ξεκινάει αυτή τη βδομάδα η «ομάδα πρωτοβουλίας» που συνεστήθη από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου αυτό το «ισχυρό εργαλείο χρηματοδότησης» να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα του «πακέτου» της «νέας οικονομικής διακυβέρνησης», που τελεί υπό διαπραγμάτευση στην ευρωζώνη.
Η Ομάδα, αποτελούμενη από τους βoyλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Ντ. Βρετό, Π. Ευθυμίου, Ν. Αλευρά, Π. Οικονόμου, Ηλ. Μόσιαλο, την ευρωβουευτή Άννυ Ποδηματά και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χ. Πολυζωγόπουλο, έχει ήδη επεξεργαστεί ένα κείμενο αναφοράς στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και ξεκινάει κύκλο επαφών με φορείς και πρόσωπα που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την έκδοση του ευρωομολόγου.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παπανδρέου, που ηγείται της ομάδας, σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδη και την αρμόδια ευρωβουλευτή Α. Ποδηματά, έχει προγραμματίσει επαφές την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν (Δανός), τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (Γερμανός) και τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ευρωκοινοβουλίου Σ. Χιουζ (Βρετανός), ο οποίος είναι αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.
Στο πλαίσιο των επαφών της «ομάδας πρωτοβουλίας» με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Πολυζωγόπουλος βρίσκεται σε επαφή για την προώθηση του ευρωομολόγου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) Τζον Μονκς.
Η κ. Ποδηματά επίσης, με έκθεσή της στο ευρωκοινοβούλιο, για “τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης” έθεσε το ευρωομόλογο στο επίκεντρο των συζητήσεων, ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας και ακολούθως να υποβάλει προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων.
Οι επαφές πραγματοποιούνται σε κλίμα διευρυνόμενης συνειδητοποίησης ότι το ευρωομόλογο αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό εργαλείο που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους, θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός και θα δώσει περιεχόμενο στο «κέλυφος» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, το οποίο αφήνει ως τώρα χωρίς προστασία του κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή του ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης διευρύνονται και αυτό το χάσμα είναι αναγκαίο να μειωθεί, προκειμένου η ζώνη να προχωρήσει ενωμένη.
Η έκδοση ευρωομολόγου, που θα αποτελούσε τίτλο υψηλής αξιολόγησης, θα λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας έναντι των αγορών και ως ενοποιητικός παράγοντας του οικοδομήματος της ευρωζώνης.
Σ’ αυτό το κλίμα και ενώ οι πιέσεις των αγορών δεν υποχωρούν, αντιθέτως πολλαπλασιάζονται «επιμολύνοντας» όλο και περισσότερες χώρες της περιφέρειας- και όχι μόνον- της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία για την προώθηση του ευρωομολόγου, προκειμένου να διευρυνθούν οι υποστηρικτές της ιδέας και να πολλαπλασιαστούν οι πιέσεις προς την Κομισιόν, ώστε να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει νομοθετικές προτάσεις το συντομότερο, τονίζει η κ. Ποδηματά.
Έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα, τόσο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα Συμβούλια υπουργών, όσο και μεταξύ προσωπικοτήτων, think tanks, συνδικάτων, ΜΚΟ και διαφόρων φορέων που εκφράζουν την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και κοινωνία.
Κορυφαίοι υποστηρικτές του ευρωομολόγου, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής του Γιουρογκρούπ, και ο Τ. Τρεμόντι, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, αρθρογράφησαν από κοινού στους Financial Times υπέρ της έκδοσής του. Το γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν είναι σοσιαλιστής «αναδεικνύει τον οριζόντιο χαρακτήρα της προσπάθειας, πέρα από ιδεολογικο-πολιτικές διαχωριστικές γραμμές».
Πρόσφατα αρθρογράφησε στη Monde και ο ιστορικός ηγέτης της ΕΕ, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος είχε την ιδέα του ευρωομολόγου το 2000, που δεν συμπεριελήφθη τελικά στην ΟΝΕ, αλλά τώρα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.