Στην υλοποίηση επενδύσεων, ύψους 520 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποφέρουν πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, θα προχωρήσουν 14 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Στέφανο Τζηρίτη, αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του φορέα, ενώ από το τέλος του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 οι ίδιες επιχειρήσεις επένδυσαν 247 εκατ. ευρώ και δημιούργησαν 419 νέες θέσεις εργασίας.
Μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία «Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε.», σε συνεργασία με οκτώ επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι προκειμένου οι επενδύσεις στη χώρα μας να αυξηθούν, επιβάλλεται να επισπευσθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να υπάρξει άμεση εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ «εδώ και τώρα» και συμψηφισμός χρεών. Από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Γεώργιος Γεροντούκος, έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό των στόχων και των εργαλείων του ΕΤΕΑΝ από τις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2012, με ανασχεδιασμό προϊόντων και δημιουργία νέων.
Ο κ. Γεροντούκος δήλωσε πως στο παρελθόν με την αρχική μορφή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ εγκλωβίστηκαν επενδυτικά κονδύλια χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ υπογράμμισε πως η ΕΤΕΑΝ επί 2,5 χρόνια αδρανούσε.
Ο ίδιος, παράλληλα, τόνισε πως καταγράφτηκε και πλημμελή εξυπηρέτηση δανείων, που είχαν δοθεί παλαιότερα, από το πρώην ΤΕΜΠΜΕ ως κεφάλαιο κίνησης, με ή χωρίς επιδοτούμενο επιτόκιο. Αναφερόμενος στις επιδράσεις της κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε πως παρουσιάζεται αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπου ακόμη και η πρόθεση ρύθμισης αξιολογείται θετικά. Επιπλέον, υφίσταται αδυναμία εκπλήρωσης τραπεζικών υποχρεώσεων, όπου επίσης η πρόθεση ρύθμισης αξιολογείται θετικά, ενώ καταγράφεται και αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων από άδηλους πόρους.
«Η δυναμική της ελληνικής επιχειρηματικότητας υπήρξε χαμηλή ακόμη και στις περιόδους ευημερίας της τελευταίας δεκαετίας», πρόσθεσε ο ίδιος και σημείωσε πως «η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικότητας με μεράκι, ταλέντο και έμπνευση, και όχι της επιχειρηματικότητας ανάγκης».
Αδυναμίες στην εξωστρέφεια
Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά λίγες είναι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν λάβει τις αναγκαίες πιστοποιήσεις, ώστε -στο πλαίσιο συνεργασίας με γαλλικές εταιρείες- να μπορούν να επωφεληθούν από δυνατότητες χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προσφέρει το γαλλικό δίκαιο. Οπως επισήμανε στην ίδια εκδήλωση η αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου Μαρία Βοζίκη, «μόνο τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής πιστοποιηθεί για να κάνουν δουλειές με τη Γαλλία, έναντι 32 ρουμανικών και 16-17 βουλγαρικών».
Πηγή: imerisia.gr