Επί τραπέζης “καυτά” ζητήματα του λιανεμπορίου

Διερυμένη συνεδρίαση των εκπροσωπων του λιανεμπορίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα που θα αλλάξουν, στο άμεσο μέλλον, την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά μας και να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές σε δέκα ελεγχόμενες αλλαγές, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν την επέκταση ή μη της εξαίρεσης σε μία ή δύο επιπλέον Κυριακές τον χρόνο και τη μεταφορά έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων την 1η εργάσιμη του έτους.

 

Στη διευρυμένη αυτή συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, έχουν προσκληθεί από την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του εμπορίου (ΟΙΥΕ), της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΛΠΕ και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ (“ΑΒ Βασιλόπουλος”, “Carrefour”, “My Market”, “Σκλαβενίτης” και “Βερόπουλος”) προκειμένου να σχεδιάσουν ”τη γραμμη άμυνας” του λιανεμπορίου.

 

Σε ανακοίνωσή της η Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπογραμμίζει ότι η κυριακάτικη αργία ”παραμένει αδιαπραγμευτο ζήτημα” αλλά στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης αναμένεται να σημειώσει ότι το προεδρείο της ΕΣΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο εντός των εμπορικών οργανώσεων αλλά και όλων των φορέων εργοδοτών και εργαζομένων της αγοράς ως προς τα θέματα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς. Κι αυτό διότι ποτελεί πεποίθηση στην ΕΣΕΕ ότι, ”εφόσον υπάρχουν ανάγκες για λειτουργική προσαρμογή του ωραρίου σε ορισμένες περιοχές και ενόψει των συνθηκών, να επισημανθούν πρώτα από την ΕΣΕΕ και από τον εμπορικό κόσμο ολοκληρωμένα, παρά να σύρεται το εμπόριο πίσω από τις εξελίξεις με πρόσχημα το Μνημόνιο, την Οδηγία 2006/123/ΕΚ και τις αυθαίρετες αποφάσεις της«Καλλικρατικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

 

Η διοίκηση της ΕΣΕΕ τονίζει ότι δεν πρόκειται να υποβάλλει προς την Κυβέρνηση προτάσεις, προτού υποβληθούν σε εξαντλητικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

 

Όπως θα αναφερει στην παρέμβασή του ο κ. Κορκίδης, η συμπερίληψη από το Μνημόνιο του λιανεμπορίου στα περίπου 160 κλειστά επαγγέλματα ενέχει κινδύνους άνισου ανταγωνισμού με τη δημιουργία υπερκαταστημάτων, εκπτωτικών χωριών, την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

 

”Μια σειρά από ξένες εταιρίες επιδιώκουν με νόμο να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες της ελληνικής αγοράς, να καταργήσουν τους περιορισμούς και να επιτρέψουν στις πολυεθνικές να αλωνίσουν, στραγγαλίζοντας οικονομικά τις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και να γκρεμίσουν ότι χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ο «ευρωπαϊκός μύθος» περί ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές σε χώρες της Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να καταρρεύσει, αφού σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Επίσης, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πρόσφατο διωγμό του ελληνικού φαρμακείου, το οποίο αφού βαφτίστηκε κλειστό επάγγελμα και με το γνωστό πρόσχημα του Μνημονίου, προωθείται στην Βουλή σχέδιο νόμου, το οποίο καταργεί ιδιοκτησιακούς περιορισμούς, μειώνει τα πληθυσμιακά κριτήρια εγκατάστασης, παραδίδει το φαρμακευτικό επάγγελμα στα πολυεθνικά συστήματα και φυσικά επιβάλλει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας”.

 

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι μέσα σε διάστημα 4 μηνών θα διαπιστώσουμε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου περί «Επαγγελματικής Ελευθερίας» θα μας αγγίξουν όλους, καθώς έχουν γενικό χαρακτήρα και για λόγους «επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος» θα σαρώσουν σχεδόν όλους τους προστατευτικούς περιορισμούς, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα «ενδιαφερόμενα θηρία». Γιαυτό και εκτιμά ότι όχι μόνο δεν ανοίγει «κερκόπορτα», όπως την κατηγορούν, αλλά πρόθεσή της είναι να κλείσει ερμητικά τις πόρτες και να τις κλειδώσει με ένα λειτουργικό νόμο, που θα διαφυλάττει και θα προάγει τον ενεργό ρόλο των εμπορικών συλλόγων σε κάθε απόφαση και για κάθε θέμα λειτουργικότητας της ελληνικής αγοράς.

 

Θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι ο «πόλεμος της Κυριακής» δεν θα κερδηθεί ούτε με σχόλια και δηλώσεις αλλά ούτε με τον «κλεφτοπόλεμο» και με ασκήσεις «συνδικαλιστικού εμφύλιου». Αυτό που χρειάζεται, όπως σημειώνει, είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και συνολικού σχεδίου και όχι ημίμετρα.

 

”Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός επιτυχημένου μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και εάν αυτό απαιτεί γενικευμένη ρήξη που θα μας οδηγήσει όμως σε μια ξεκάθαρη και δίκαιη λύση”.

 

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι με την οδηγία Μπολκεστάιν, αίρονται οι περιορισμοί στη δημιουργία καταστημάτων μεγάλου μεγέθους και εμπορικών κέντρων, για τα οποία υπάρχουν γεωγραφικά, πληθυσμιακά και νομοθετικά κριτήρια. Αναθεωρείται το καθεστώς αδειοδότησης των λιανεμπορικών επιχειρήσεων το οποία καθοριζόταν από τον πληθυσμό της περιοχής, τις οικονομοτεχνικές, κυκλοφοριακές μελέτες και έρευνες κοινωνικών επιπτώσεων. Δεν θα υπάρχουν εμπόδια στην ίδρυση μικτών πρατηρίων καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο). Στο πλανόδιο εμπόριο καταργούνται ή αναθεωρούνται διατάξεις που περιόριζαν τη χορήγηση άδειας πλανόδιων πωλητών και πωλητών λαϊκών αγορών. “Πάγκους” θα μπορούν να έχουν οικονομικοί μετανάστες αλλά και κάτοικοι από τις γειτονικές χώρες.

 

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η οδηγία καλύπτει το σύνολο του τριτογενούς τομέα. Με την έννοια αυτή είναι γενική και δεν υπεισέρχεται εκ των πραγμάτων σε τομεακές λεπτομέρειες.

 

Η οδηγία δεν συνοδεύεται από κατάλογο δραστηριοτήτων που υπάγονται σε αυτή, γιατί θα ήταν πάντα ανοιχτός, αφού η τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί συνεχώς νέες κατηγορίες υπηρεσιών.

 

Αν χρησιμοποιήσει κανείς τις βασικές διακρίσεις της οικονομικής επιστήμης, η οδηγία καλύπτει τόσο τις ενδιάμεσες υπηρεσίες που παρέχονται σε επιχειρήσεις (business to business), όσο και σε τελικούς καταναλωτές.

 

Ποιους τομείς της εμπορικής επιχειρηματικότητας αφορούν οι αλλαγές που ετοιμάζονται.

 

· Προσφορές και εκπτώσεις, προωθητικές ενέργειες και μέθοδοι marketing.

 

· Εμπορική χωροταξία, οικονομική γεωγραφία κεντρικών οδικών αξόνων και αναβάθμιση εμπορικών κέντρων των πόλεων.

 

· Πληθυσμιακοί και γεωγραφικοί περιορισμοί εγκαθίδρυσης πολυκαταστημάτων, υπερμεγεθών εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

 

· Καθεστώς λειτουργίας καταστημάτων stock & outlet, shop in a shop, στοκατζίδικα κ.λπ..

 

· Προϋποθέσεις καθορισμού τουριστικών περιοχών και τουριστικών ζωνών εντός των κέντρων των πόλεων – εποχιακός προσδιορισμός.

 

· Συνολική επικαιροποίηση των νόμων 2323, 3377 και 3557 καθώς και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με κεντρική νομοθετική ρύθμιση.

 

· Καθεστώς εκποίησης – διάλυσης.

 

· Διασφάλιση Κυριακάτικης Αργίας και ωραρίου λειτουργίας.

 

· Περιορισμός της δυνατότητας παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία της αγοράς, μόνο κατόπιν αιτήματος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

 

· Προϋποθέσεις χορήγησης αδειών στάσιμου και πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ