Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος σε ομιλία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, παρουσία γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή.
Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι σε μια περίοδο όπου το κράτος περικόπτει μισθούς και συντάξεις, για να εξοικονομήσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014, ενώ παράλληλα οι φορολογούμενοι πληρώνουν το δυσβάσταχτο «χαράτσι» στα ακίνητα, για να συγκεντρώσει το κράτος έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με έγκλημα το να αδιαφορούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα που στοιχίζει στη χώρα μας 20 δισ. ευρώ το χρόνο.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της διεθνούς εικόνας της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η μόνη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, βρίσκεται όμως στη χειρότερη θέση, σε σύγκριση με όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες, όσον αφορά την αντίληψη περί διαφθοράς, σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Όπως επεσήμανε, στην ετήσια κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2012, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 94η θέση, μαζί με χώρες όπως η Σενεγάλη, η Κολομβία, η Ινδία και το Μπενίν.
Στην ομιλία του, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς πρέπει να δοθεί από όλους. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρει βεβαίως η Πολιτεία, όμως τίποτα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει εάν δεν αλλάξουν οι αντιλήψεις σε επίπεδο κοινωνίας, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του κράτους, πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμηθούν οι ρίζες του προβλήματος: η πολυνομία και η ασάφεια στους νόμους, η υπερβολική παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, η γραφειοκρατία, η ελλιπής αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η κουλτούρα της ατιμωρησίας.
Τόνισε ωστόσο ότι η μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει το πρόβλημα, ωθώντας στη συναλλαγή ακόμα και τους πιο ακέραιους λειτουργούς.
Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στις εξής κατευθύνσεις:
* Αναμόρφωση της νομοθεσίας: απλοί, λογικοί, σαφείς και πρακτικοί νόμοι, αντί της πολυπλοκότητας, της τυπολατρίας και της αδιαφάνειας.
* Περιορισμός του κράτους και της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Όταν υπάρχει ελεύθερη οικονομία, αλλά υπερβολικά μεγάλο κράτος, τα περιθώρια για διαφθορά είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα.
* Η απελευθέρωση των αγορών, με βιώσιμα και σωστά ρυθμιστικά πλαίσια, αποθαρρύνει τη διαφθορά. Αντίθετα, η υπερ-ρύθμιση και η επιβολή περιορισμών που αντιτίθενται στη λογική της ελεύθερης αγοράς, την ενισχύουν.
* Χρήση των νέων τεχνολογιών, με στόχο να περιοριστεί η ανάγκη άμεσης επαφής του πολίτη με τις υπηρεσίες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συναλλαγών που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, τόσο θα μειώνονται και τα περιθώρια της διαφθοράς.
* Αξιολόγηση και κίνητρα στη δημόσια διοίκηση. Η λογική της ισοπέδωσης είναι βαθιά άδικη και λειτουργεί σε βάρος όλων. Χρειάζεται ένα περιβάλλον το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους δημόσιους λειτουργούς να βελτιώνουν τη θέση και το εισόδημά τους, μέσα από την παραγωγικότητα και τη δουλειά τους. Ένα περιβάλλον που θα επιβραβεύει στην πράξη τους ικανούς και τους άξιους και όχι τους αδίστακτους, όπως δυστυχώς συμβαίνει ως τώρα.
* Τέλος στην ατιμωρησία. Είναι απαράδεκτο σήμερα να παραμένουν στις θέσεις τους αποδεδειγμένα επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και να συζητούμε για το αν θα πρέπει να απολυθούν. Είναι απαράδεκτη η κωλυσιεργία που παρατηρείται στη σύσταση των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων. Είναι απαράδεκτο, υπάλληλοι όπως π.χ. αυτοί του ΙΚΑ Καλλιθέας που ζημίωσαν τον οργανισμό κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να εξακολουθούν να εισπράττουν μέρος του μισθού τους.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι οι φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας οφείλουν να συμβάλουν στην εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας διαφάνειας, λέγοντας ότι η διαφάνεια πρέπει να αναδειχθεί σε βασική εταιρική αξία, η οποία θα υπηρετείται στην πράξη.
Είναι προς το συμφέρον κάθε υγιούς επιχείρησης να συμβάλει με τη συμπεριφορά της στην καταπολέμηση μιας μάστιγας που αλλοιώνει τον ανταγωνισμό και εμποδίζει την ανάπτυξη, επεσήμανε.
Τέλος, ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι η σημαντικότερη μάχη θα πρέπει να δοθεί σε επίπεδο κοινωνίας.
“Η κουλτούρα της ανοχής στη διαφθορά πρέπει να τελειώσει. Πρέπει όλοι, ως πολίτες, να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει «ελαφρά» και «βαριά» διαφθορά, δεν υπάρχει δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη διαφθορά. Πρέπει να ξεπεράσουμε επιτέλους τη στείρα και καταστροφική λογική των συμψηφισμών, που απλώς οδηγούν στη διαιώνιση κάθε προβλήματοςΗ μεγάλη πρόκληση που αφορά όλους μας, είναι να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη: Μια αντίληψη όπου το κράτος δεν θα θεωρεί εκ των προτέρων τον πολίτη διεφθαρμένο. Μια αντίληψη όπου ο πολίτης δεν θα θεωρεί ότι το κράτος είναι ένας εχθρός που πρέπει να εξαπατήσει για να επιβιώσει” κατέληξε ο κ. Μίχαλος.