Άρθρο του Χρήστου Στεργίου
Οικονομολόγος – Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Analysis Business Consulting
Παρά την δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και την ύφεση που υπάρχει πάντα υπάρχουν ευκαιρίες αλλά και κενά στην αγορά. Αυτά τα κενά στην αγορά (είτε μέσω κάποιας καινοτομίας είτε με την παροχή διαφοροποιημένων ποιοτικών υπηρεσιών σε έναν μη κορεσμένο κλάδο) πρέπει να εκμεταλλευθεί ο κάθε επιχειρηματίας. Επιπλέον με την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ δίνονται οι πόροι αλλά και οι μηχανισμοί στην αγορά ώστε να λυθεί ένα καίριο ζήτημα, αυτό της ρευστότητας.
Μια επενδυτική κίνηση σήμερα, όσο παράλογο και αν ακούγεται, μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για μια επιχείρηση. Μια σειρά από λόγους που το αποδεικνύουν είναι οι παρακάτω:
• Χαμηλές τιμές: Το σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων έχουν μειώσει δραματικά τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Βασικός στόχος όλων των προμηθευτών αποτελεί πλέον η πώληση και όχι η αύξηση του κέρδους. Το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει τον δυνητικό επιχειρηματία να επιτύχει συμφωνίες μέχρι και στο 1/3 τις αξίας που θα πετύχαινε το 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης, της πτώσης της ζήτησης και της συνακόλουθης κάμψης στις τιμές υλικών και ενοικίων.
• Απορρόφηση ΕΣΠΑ: Οι εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ και η πίεση που υπάρχει από την ΕΕ για απορρόφηση των κονδυλίων μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των επενδυτών, οι οποίοι μπορούν να επιτύχουν υψηλές χρηματοδοτήσεις. Ο στόχος απορρόφησης για το σύνολο του 2013 είναι 4,184 εκατ. ευρώ όταν το 2012 απορροφήθηκαν συνολικά 3,256 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο περιφερειών βλέπουμε πως η Περιφέρεια Αττικής μέσα στο 2013 θα πρέπει να απορροφήσει 500 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 357 εκατ. ευρώ, η Κρήτη 128 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλία 90 εκατ. ευρώ και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 80 εκατ. ευρώ.
• Μείωση γραφειοκρατίας/ευέλικτο ΕΣΠΑ: Για να επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης έχει εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για την αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης κατά την πληρωμή των έργων αλλά και την ένταξη μεγαλύτερου εύρους δαπανών στις επιδοτούμενες. Με έναν σωστό σχεδιασμό πλάνου επένδυσης τα χρήματα της επιδότησης μπορούν να εκταμιευθούν ακόμα και εντός ενός μήνα από την έγκριση της πρότασης με την μορφή προκαταβολής στο 100%.
• Ενίσχυση Ρευστότητας: Με το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και το πρόγραμμα Γυναικεία Επιχειρηματικότητα το Υπουργείο άνοιξε τον δρόμο για την εισροή ρευστού στην αγορά. Τα νέα προγράμματα μπορούν να αποτελέσουν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για νέους και νυν επαγγελματίες που αναζητούν μία νέα διέξοδο. Σημαντικό είναι να τονισθεί πως προβλέπονται κονδύλια ακόμη και για τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων (πχ ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές κτλ)
• Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Η αλήθεια είναι πως το σύνολο σχεδόν των Ελληνικών επιχειρήσεων έχει παγώσει το πλάνο ανάπτυξης και έχει επικεντρωθεί στο πλάνο συντήρησης. Το να ξεφύγει κάποιος από τον κανόνα, να πάει ένα βήμα παραπέρα, να δημιουργήσει ενώ οι άλλοι είναι σταματημένοι του δίνει ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αυξάνει τις πιθανότητες ενίσχυσης του πελατολογίου του. Ενώ οι περισσότεροι ανταγωνιστές σας θα συρρικνώνονται, εσείς θα επεκτείνεστε. Με δεδομένο πως παντού και πάντα η ύφεση ακολουθείται από την φάση της ανάπτυξης η στρατηγική αυτή μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό μιας επιχείρησης για τα επόμενα έτη. Εάν επενδύσετε σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την επιχείρησή σας, θα έχετε το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου όταν αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα.
Προφανώς και δεν βιώνουμε τέλειες συνθήκες επιχειρηματικότητας, αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό για να επιχειρήσεις. Αν δεν ρισκάρεις δεν μπορείς να αποτύχεις αλλά φυσικά αν δεν ρισκάρεις δεν μπορείς και να ΠΕΤΥΧΕΙΣ.