Κόντρα στις βόρειες χώρες η Γαλλία ζητεί αποδυνάμωση για να βοηθηθούν οι εξαγωγές της ευρωζώνης
Πώς αλλάζουν τα πράγματα σε λίγους μήνες. Έως πρότινος, όλες οι συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών του Eurogroup εστίαζαν στο αδύναμο ευρώ και το αβέβαιο μέλλον του. Τώρα, οι υπουργοί ασχολούνται με το ισχυρό ευρώ και πασχίζουν να συμφωνήσουν εάν αυτό αποτελεί μια θετική ή μία αρνητική εξέλιξη.
Με την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ να επιστρέφει, καθώς η επιβίωσή του δεν αμφισβητείται πια, το κοινό νόμισμα σημειώνει σημαντικά κέρδη έναντι του δολαρίου και όχι μόνο. Όμως, αυτό εξελίσσεται σε «βαρίδι» για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και κατ’ επέκταση για την προσπάθεια της Ευρωζώνης να βγει από την ύφεση.
Η Γαλλία, δια μέσου του προέδρου της Francois Hollande, αλλά και του υπουργού Οικονομικών της Pierre Moscovici, τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας να μπει το ισχυρό ευρώ στην ατζέντα των συζητήσεων της Ευρώπης, αλλά και να παρθούν μέτρα για την αποδυνάμωση του νομίσματος.
Ο Hollande έχει ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος, με τρόπο ανάλογο εκείνου που χρησιμοποιεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας για να ρίξει το γιεν.
Η Ευρωζώνη χρειάζεται στενότερο συντονισμό της συναλλαγματικής πολιτικής της, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici, ο οποίος κατάφερε να βάλει το θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων του Eurogroup της Δευτέρας. «Δεν θα συζητήσουμε για τις ισοτιμίες. Το ευρώ έχει ανατιμηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες για καλούς λόγους, γιατί η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ευρωζώνη. Πρέπει να έχουμε -και έχω επιμείνει ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει- μία συντονισμένη προσέγγιση ανάμεσά μας, που θα μας επιτρέπει να μιλήσουμε υπέρ της σταθερότητας των ισοτιμιών, ειδικά μέσα στο G20», έλεγε πριν από τη συνάντηση των υπουργών.
Οι χώρες του Βορρά, ωστόσο, δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για αποδυνάμωση του ευρώ.
Η άνοδος του ευρώ αποφασίζεται κυρίως από την αγορά, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Maria Fekter, σε μία άμεση απάντηση στο αίτημα του Γάλλου ομολόγου της να ανοίξει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άνοδο του νομίσματος. «Θεωρώ ότι μία τεχνητή αποδυνάμωση (του ευρώ) δεν είναι αναγκαία. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο τώρα».
Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι το ευρώ είναι σοβαρά υπερτιμημένο, προσθέτει ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, εκτιμώντας ότι οι συζητήσεις περί υπερτιμημένου ευρώ δεν θα πρέπει να αποσπούν την προσοχή από το έργο που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη.
Τυχόν πολιτικές που θα εστιάσουν στην αποδυνάμωση του ευρώ, μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων, λέει. «Ο αγώνας της υποτίμησης έχει μόνο χαμένους». Το σίγουρο είναι ότι η σχετική συζήτηση γίνεται πλέον σε επίσημο επίπεδο και πρόκειται να βρεθεί και στην ατζέντα του G20.
Πηγή: Εφημερίδα Dealnews