Φρένο σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο βάζει το υπουργείο Οικονομικών, προσγειώνοντας τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση.
Η «στροφή» του υπουργείου που κάνει λόγο για «τεχνικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς» αποδίδεται και στον φόβο γενικευμένης στάσης πληρωμών των φορολογουμένων εν αναμονή νέας ρύθμισης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, τις προηγούμενες ημέρες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με δηλώσεις και με διαρροές προανήγγειλαν νέου τύπου διακανονισμό των οφειλών και έκαναν λόγο για αριθμό μηναίων δόσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει μέχρι τις 100 και ποσό ακόμα και κάτω από 100 ευρώ.
Ωστόσο χθες με έγγραφό του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έβαλε ουσιαστικά «πάγο» στις προσδοκίες για αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων. Ειδικότερα ανέφερε ότι «δεν είναι σκόπιμο να προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός δόσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων ? διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης».
Ο υφυπουργός επιχείρησε στη συνέχεια «να σβήσει τις φωτιές» που άναψε διευκρινίζοντας σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι η αναφορά του στη Βουλή αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται νέα ρύθμιση η οποία όμως θα αφορά «τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Την ίδια ώρα κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι δεν τίθεται θέμα νέας ρύθμισης, αλλά άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο διευκολύνσεων σε φορολογουμένους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ελαστικοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων με βάση τα οποία καθορίζεται ο αριθμός και το ποσό των μηνιαίων δόσεων, η ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών του Δημοσίου με βάση το οικονομικό τους προφίλ και τη φορολογική τους συμπεριφορά. Η κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά και αν αποδεικνύεται με έγγραφα και παραστατικά η οικονομική αδυναμία, τότε οι μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να φθάνουν μέχρι και τις 48.