Σταδιακή βελτίωση της πιστωτικής θέσης της Ελλάδας με την συνεχιζόμενη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, την βελτίωση των φορολογικών αρχών, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων «βλέπει» ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ενώ επισημαίνουν πως δεν υφίσταται ενδεχόμενο τρίτης χρεοκοπίας.
Ακόμα και μετά την επαναγορά χρέους της Ελλάδας στα τέλη του 2012 (που η S&P είχε θεωρήσει ως δεύτερη χρεοκοπία μετά την αναδιάρθρωση του χρέους την άνοιξη του 2012), το καθαρό χρέος της χώρας στο τέλος του 2012, το οποίο ξεπερνούσε το 160% του ΑΕΠ, εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους όρους του προγράμματος διάσωσης, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω βελτίωσης των επίσημων όρων δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης.
Κατά τον αναλυτή του οίκου Moritz Kraemer, αυτό θα αντιστοιχούσε σε άμεση απομείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. «Το όποιο τέτοιου είδους reprofiling χρέους θα επηρεάσει μόνο τους επίσημους πιστωτές (το EFSF και τα διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης), κάτι που δεν εμπίπτει στην κατηγορία της «χρεοκοπίας» σύμφωνα με τον ορισμό της S&P», τονίζει. «Αναλόγως, δεν θα υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο “D” σε ένα τέτοιο σενάριο».