Το «λάθος» με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα και πρόβλημα που αφορά στους πολλαπλασιαστές, αλλά ζήτημα ουσίας, που σχετίζεται με την απροθυμία της τρόικας να στηρίξει με περισσότερα χρήματα την Ελλάδα Φίλιππος Σαχινίδης.
Παράλληλα επισήμανε ότι η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ότι απαιτείται νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.
«Από τη στιγμή που οι δανειστές ήταν διατεθειμένοι να δώσουν 110 δισ. στο πρώτο πρόγραμμα και 130 δισ. στο δεύτερο, αυτό υπαγόρευε και την ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έπρεπε να γίνει με γοργό τρόπο και όχι ηπιότερα, για να έχουμε πιο ήπια ύφεση. Το πρόβλημα δεν ήταν οι πολλαπλασιαστές, αλλά ότι η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες δεν ήταν διατεθειμένες να βγάλουν περισσότερα χρήματα από την τσέπη και να τα διαθέσουν για την Ελλάδα. Όσα λιγότερα χρήματα ήταν στο τραπέζι, τόσο πιο γρήγορη θα ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή και πιο βαθιά η ύφεση», τόνισε ο κ. Σαχινίδης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ».
«Επομένως, στον ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει αυτή τη στιγμή το θέμα του πολλαπλασιαστή, ας μας πει πώς ακριβώς θα έπειθε τους εταίρους να αυξήσουν την οικονομική συμμετοχή και ενίσχυση προς την Ελλάδα από τα 110 δισ. αρχικά και έπειτα τα 130 σε ένα μεγαλύτερο ποσό, ώστε να γίνει η προσαρμογή πιο αργά και να είναι οι συνέπειες της ύφεσης λιγότερο οδυνηρές. Αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα και όχι αν είχαμε κάνει μια τεχνική άσκηση σωστά και είχαν υπολογιστεί οι πολλαπλασιαστές», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε και στην συζήτηση που έχει ανοίξει περί επικείμενων ρυθμίσεων χρεών.
«Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές φορές με την τρόικα, η οποία θεωρούσε ότι αυτές οι ρυθμίσεις που προωθούσε κατά καιρούς το οικονομικό επιτελείο προωθούσαν τη φορολογική και ασφαλιστική παραβατικότητα. Κάθε φορά που αρχίζει αυτή η συζήτηση για μια νέα ρύθμιση, οι οφειλέτες δεν πληρώνουν και αρχίζει έτσι μια υστέρηση στα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, αλλά και νομιμοποιούνται να αποφεύγουν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές», σημείωσε και, καταλήγοντας, πρόσθεσε:
«Τώρα, όμως, η χώρα στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας και η τρόικα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει σημασία η παραβατικότητα που οδηγεί σ’ αυτές τις συμπεριφορές, αλλά η έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Αυτή είναι η αντίληψη που θα πρέπει να επικρατήσει, να έχουμε άμεσα ρύθμιση και για τα φορολογικά και για τα ασφαλιστικά».