Με ανάλυση του στην ελληνική οικονομία το Reuters, κάνει λόγο πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση με «haircut» στα ομόλογα της χώρας.
Η κοινή λογική των χρηματοπιστωτικών αγορών λέει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το συνεχώς διογκούμενο και τεράστιο χρέος της και θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση το συντομότερο δυνατό, αναφέρει το Reuters.
Αλλά μην περιμένετε η Αθήνα να ζητήσει βοήθεια από τους πιστωτές της σύντομα.
Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει σε junk τα ομόλογα της χώρας, ενώ το premium που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση του ελληνικού χρέους ανέρχεται στις 800 μ.β. περίπου.
«Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Όσο πιο σύντομα γίνει κατανοητό αυτό τόσο καλύτερα θα είναι για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη», δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ο πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών της Γερμανίας Hans-Werner Sinn.
Το πιθανότερο ενδεχόμενο λοιπόν είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, να μειώσουν τα επιτόκια και να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να αποφύγουν το «haircut».
Ακόμα και μια μικρή απομείωση θα έβλαπτε τις ευάλωτες ευρωπαϊκές τράπεζες και τους ασφαλιστές – κυρίως την Γαλλία και την Γερμανία – προκαλώντας ζημιά στην Ευρωζώνη.
«Η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει ουσιαστικά την Ελλάδα προκειμένου να υπερασπιστεί την σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «Είναι η σταθερότητα του ευρώ που διακυβεύεται αυτή την ώρα».
Η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που έσωσε την χώρα από την χρεοκοπία τον προηγούμενο Μάιο της χάρισε χρόνο αλλά όχι φερεγγυότητα.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει κατά γράμμα το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, η Ε.Ε και το ΔΝΤ υπολογίζουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αγγίξει το 158% του ΑΕΠ της χώρας το 2013. Οι οικονομολόγοι τραπεζών τοποθετούν πάνω από το 160% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2014 λέγοντας ότι αυτό το επίπεδο χρέους είναι αβάσταχτο.
Η χώρα θα πρέπει να παράγει επ’ αόριστον 5,5% πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού για να σταθεροποιήσει το χρέος σε αυτό το επίπεδο.
Η ελληνική οικονομία, η οποία έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 8% από την έναρξη της κρίσης θα πρέπει αν αναπτυχθεί με ρυθμό 5% για να αρχίσει να μειώνεται το χρέος.
Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι η αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών από το ταμείο στήριξης των 440 δις. ευρώ, ή ο δανεισμός σε αυτές τις χώρες ώστε να αγοράσουν οι ίδιες τα ομόλογα είναι μεταξύ των επιλογών που θα συζητηθούν στην Συνοδό Κορυφής στις 24 Μαρτίου για την σταθεροποιήση της ελληνικής οικονομίας.
Πάνω από όλα όμως, εκείνοι που θα αποφασίσουν για το πώς και πότε θα αναδιαρθρώσει το χρέος της η Ελλάδα είναι σίγουρα οι Ευρωπαίοι εταίροι της.