Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα προτείνει η ειδική ομάδα στελεχών του Δημοσίου, που συστήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας.
Το θέμα της διαθεσιμότητας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με το κλιμάκιο της τρόικας που φτάνει στην Αθήνα.
Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου της κινητικότητας και εισηγούνται τον διαχωρισμό της από τη διαθεσιμότητα.
Για τη διαθεσιμότητα εισηγούνται να αλλάξει ο τρόπος μοριοδότησης και να στοχεύσει το μέτρο στην ομάδα των 54.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, εκ των οποίων οι 35.000 είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας ή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και ένας μεγάλος αριθμός εκτός ΑΣΕΠ, σύμφωνα με Το Έθνος.
Τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες κυρίως με διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, όσους έχουν ειδικά προσόντα και απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Η ομάδα συστήθηκε για να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης με προτεραιότητα την αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών και τη συναφή αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης.