Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή, αλλαγές στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και “ανάσα” στην αγορά λόγω διευκολύνσεων στην καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σε ό,τι αφορά τις ποινές για φοροδιαφυγή, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:
-Την επιβολή αυτόφωρου για όποιον συλλαμβάνεται να μην αποδίδει ΦΠΑ πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ποσό, ενώ δεν θα μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του όποιος καταδικαστεί για το αδίκημα της φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του. Με τη ρύθμιση αυτή το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θα θεωρείται διαρκές φορολογικό έγκλημα πάνω από το ποσό από το οποίο θα κινείται η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ σήμερα το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θεωρείται στιγμιαίο φορολογικό έγκλημα.
-Την θέσπιση νέου θεσμού που θα ονομάζεται φορολογική διαιτησία προκειμένου να επιλύονται γρηγορότερα οι φορολογικές διαφορές ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο.
-Την τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών ο οποίος θα ασχολείται με τα σοβαρά οικονομικά εγκλήματα προκειμένου οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται ταχύτερα.
-Την θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους φορολογικούς ελεγκτές οι οποίοι πλέον θα αξιολογούνται με βάση point system για την αποτελεσματικότητά τους.
-Την αύξηση από 25 σε 50% του ποσού του βεβαιωμένου φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια.
Σε ό,τι αφορά τους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων το νομοσχέδιο θα προβλέπει:
-Τη μείωση από το 24 στο 20% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 2011.
-Την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης να φορολογείται με συντελεστή 20% (αδιανέμητα και διανεμόμενα). Ειδικότερα για τα κέρδη που θα διανέμονται θα παρακρατείται επιπλέον φόρος με συντελεστή 20% με εξαίρεση όμως τα κέρδη που διανέμονται στα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της ΕΕ και κατέχουν πάνω από το 10% της επιχείρησης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει κυρίως με την υψηλή παρακράτηση φόρου στους ξένους επενδυτές, βασικούς μετόχους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
-Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει την καταβολή του φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις ως εξής: το 40% του φόρου με την υποβολή της δήλωσης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% τον μεθεπόμενο μήνα. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η αγορά ιδιαίτερα στο διάστημα αυτό που αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας λόγω της κρίσης. Επίσης στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η έκδοση φοροκάρτας την οποία θα μπορούν οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν στις αγορές τους ώστε να καταγράφονται σε αυτήν τα ποσά των δαπανών με αποδείξεις με τα οποία θα χτίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι η χρήση της φοροκάρτας που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες δεν θα απαλλάσσει τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να διακρατούν τις αποδείξεις των δαπανών τους για να κερδίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Διαβάστε επίσης: Σε περαίωση και η μεγάλη ακίνητη περιουσία